Så selv dine egne egetræer

Agern er meget velegnede til ’selv-såning’.

?Gamle egetræer er i år mange steder fulde af agern. Hvorfor ikke forsøge at udnytte denne gave fra naturen?

Der er tale om en gammel, simpel og afprøvet metode. Den er først og fremmest velegnet i hegn, remiser og skovbryn. Men også hvor man gerne vil have egen ind i lysåbne nåletræsbevoksninger eller i afviklede juletræsbevoksninger.

Men hvordan gør man så?

1. Sørg for at såningsstedet så vidt muligt er fri for ukrudt. For eksempel med en Roundup-sprøjtning.

2. Så så hurtigt som muligt om efteråret, når modne agern er tilgængelige på træerne eller på jorden.

3. Placer frøene i to-tre cm’s dybde - med planterør, spade eller plantestok. Og træd til.

Egene kommer forbavsende hurtigt. På grund af de store frø og på grund af egens konkurrencedygtighed kan man ofte klare sig uden efterfølgende renholdelse. Og de vokser meget bedre end deres rygte. Det er ikke ualmindeligt, at de er fem-seks meter høje ved 10 års alder.

Det er også muligt at så hele bevoksninger med eg, specielt på landbrugsjord. På et gods i Sydsverige har en dansk skovrider således sået 300 hektar landbrugsjord til med eg. Til produktionsformål! Større markstykker tilsås normalt med maskine. Der bruges 80-100 kg agern pr. hektar. Agern kan købes hos en frøhandler og koster 30-60 kr. pr. kg.

Hegning anbefales absolut ved større stykker i skov eller på mark, idet de unge egeplanter er guf for vildtet.

Ved tilsåning af egentlige skovbevoksninger skal der ifølge loven anvendes enten agern fra ejendommens egne ege - eller godkendt frø. Det er således ikke lovligt at bruge agern fra en nabos egebevoksning eller fra det nærliggende egekrat. Til hegn, remiser og skovbryn kan det derimod være fint at bruge agern fra gode, sunde ege i nærheden.

Musegnav

Større anlæg med indkøbte frø kan med fordel udskydes til om foråret. Herved undgås musegnav i løbet af vinteren. Hvis man selv har indsamlet frøet, men vil vente med at så til om foråret, bør man lade en professionel frøhandler eller planteskole opbevare det gennem vinteren. Det er svært at opbevare selv, uden at det mugner.

Fordel: En bedre rodudvikling

Det skal dog slås fast, at såning sjældent giver en så ensartet og komplet kultur som plantning. Men omvendt er det spændende at se de ’selv-såede’ ege komme op.

Og som en kontant fordel får man altid en bedre rodudvikling, idet den naturlige pælerod ikke bliver forstyrret af rodbeskæring eller omplantning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle