Aftale indgået: Minkavlere fjernes fra egne erstatningssager

For at undgå "mistanke om inhabilitet" har fødevareminister nu fjernet minkavlere fra sager om minkerstatning.

Regeringen og aftalepartierne bag minkerstatningen har arbejdet hurtigt og har fredag morgen indgået en aftale, der fjerner minkavlere fra de kommissioner, der beslutter, hvad minkavlere skal have i erstatning.

Aftalen er indgået, dagen efter at minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) fortalte til DR, at det var hans intention.

Også personer med tilknytning til branchen må ikke længere sidde i erstatnings- og taksationskommissionerne.

- Det gør vi simpelthen for at undgå den mistanke, der har været om inhabilitet, siger Jacob Jensen på et kort pressemøde fredag morgen. 

Han siger videre, at der har været "nogen skøre sager" fremme i medierne, som han "ikke kunne stå i".

Ændringen kommer, efter at mediet Zetland i en række historier har beskrevet, hvordan minkavlerne selv har indflydelse på andre avleres erstatningssager.

En gennemgang af 27 afgørelser, som mediet Zetland har lavet, har vist, at minkavlerne udgør den største faggruppe i de kommissioner, der har til opgave at afgøre, hvilken erstatning minkavlere skal have. 

Ses der bort fra de uafhængige formænd, er syv ud af ti kommissionsmedlemmer ifølge Zetland indstillet af enten minkbranchen eller Landbrug & Fødevarer. Heriblandt er en række minkavlere, som selv venter på, at deres egne erstatningssager afgøres. Dette har skabt undren blandt en række af Folketingets partier.

Med den nye aftale er den liste, hvorfra der kan indstilles personer til kommissionerne, også blevet udvidet, siger Jacob Jensen.

Minkavlere og personer med tilknytning til branchen kan fortsat hentes ind som sagkyndige i erstatningssagerne, lyder det videre. 

Jacob Jensen afviser også minkavlernes frygt for, at ændringen af kommissionerne vil føre til yderligere forsinkelser i erstatningssagerne.

- Nej, det er ikke min forventning, at det skal medføre forsinkelse. Vi har nemlig også lavet det på den måde, at de verserende sager kan køre videre, siger ministeren.

Mink kom på manges læber under coronakrisen. I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at samtlige 15 millioner mink i Danmark skulle slås ned. Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus.

Landets minkavlere, der mistede deres besætninger under coronaepidemien, kan ifølge en politisk aftale få erstatning for deres tab.

Ved aftalens indgåelse i januar 2021 var forventningen, at den samlede erstatning ville ende på op mod 18,8 milliarder kroner. Tre år senere lyder skønnet nu på 29,5 milliarder kroner.

Opdateret kl. 9.53.

/ritzau/
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle