Agromekformand: Støtte skaber problemer for nye stalde

Der går for mange penge til spilde og flaskehalse i levering af nye stalde med de gængse moderniseringsordninger, mener Sten Andersen.

Fra det øjeblik, en minister lover tilskud til nye stalde, skaber det problemer for staldproducenterne. Det mener Sten Andersen, formand for Agromek, der også er direktør for Dan Egtved. Ved åbningen af Agromek kom han med en direkte opfordring til statsminister Lars Løkke Rasmussen, som var til stede.

"Vi vil opfordre til, at man fordomsfrit revurderer, om vi anvender støtten fra EU på den bedst mulige måde".

Sten Andersen har noteret, at tilskuddet er der for at fremme bæredygtige stalde. Men han mener, at den udvikling vil komme under alle omstændigheder, fordi det er hvad forbrugerne efterspørger.

Staldfirmaernes problem er, at så snart der lurer støtte i horisonten, stopper alt salg. Først når støtten er søgt og sagerne behandlet, skal de levere stalde igen, og når pengene er brugt, så er det slut.

"Det er meget irrationelt, at det kommer i klumper, så vi det ene øjeblik skal fyre dygtige folk og det næste ansætte nye og lære dem op. Hvis vi kunne køre mere jævnt, kunne vi lave det billigere", siger Sten Andersen.

Var det bedre helt at droppe tilskuddet?

"Jeg siger ikke nej til EU-pengene på landmændenes vegne, men det virker også negativt for landmændene, der ikke får deres penge til tiden. Og Landbrugsstyrelsen er presset. Og så går mange af pengene til spilde til konsulenter. Samlet set er tilskuddet en meget lille del af de penge, der er til branchen, og betyder ikke så meget. Man kunne måske finde en smartere måde at gøre det på".

Skruet forkert sammen

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, er glad for støtte til at hjælpe nye teknologier i gang, men mener også, at støtteordningerne er skruet sammen på en forkert måde.

"Det har vi sagt mange gange, og det synes landmændene også. Vi ønsker os ordninger, der er til rådighed over en længere periode, og hvor man ved, at man får tilskud, hvis man lever op til nogle bestemte krav", siger han.

Samtidig mener han, at ordningerne kunne være blevet mere smidige og nemmere at administrere, hvis Landbrugsstyrelsen havde spurgt L&F til råds, da de udarbejdede dem.

Politikere vil lytte

På den politiske front er der heller ikke stor glæde ved at høre om problemerne.

"Jeg synes, vi skal se at få kigget på de ordninger, så de bliver mindre bureaukratiske", siger Lise Bech, landbrugsordfører for Dansk Folkeparti, og bakkes op af Venstres Erling Bonnesen.

Og Ida Auken er også kritisk over for ordningerne:

"I Radikale ser vi gerne, at minsteriet lytter til landbruget i forhold til, hvordan og hvornår bevillinger udbetales. Jeg håber, at ministeren vil se på sagen", siger hun.

I Landbrugsstyrelsen peger teamleder Sofie Bisbjerg på, at styrelsen er underlagt regler fra EU, som gør, at de samler ansøgninger i et begrænset antal runder, så det er muligt at vælge de projekter, der har størst effekt.

Hun mener i modsætning til Martin Merrild, at færre og større ansøgningsrunder er en fordel for landmændene, men viser også forståeles for, at staldvirksomheder og byggebranchen ønsker et mere jævnt flow.

"Dette er vi i løbende dialog med bl.a. Dansk Agroindustri om", siger hun.

Emneord

agromek

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle