Direktør: Afskaf tilskud til teknologi

Tilskud til miljøvenlig præcisionsteknologi skaber flaskehalse hos virksomhederne, der sælger løsningerne.

"Afskaf det".

Så kort og klart lyder budskabet fra Torben Thorsen, CEO hos Thorsen Teknik, der sælger gps-udstyr til højpræcisionslandbrug.

Det, han ønsker afskaffet, er tilskud fra staten og EU til miljøfremmende præcisionsudstyr, hvor der eksempelvis har været en ordning her i efteråret, hvor landmændene kunne søge penge.

"Hvorfor ikke bare drive en sund og naturlig virksomhed. Jeg får ikke støtte til min virksomhed, og støtten genererer ufattelig meget støj", siger han.

Han erkender, at landmænd måske nok er glade for pengene, men virksomhederne bruger uhyggelige summer på at lave tilbud, så landmænd kan søge om støtte, og markedet står stille både før og efter at ansøgningsrunderne, fordi landmænd så venter på næste runde. Det er urationelt for virksomhederne.

"Hvorfor ikke bare lade dem, der har behov og for hvem det giver mening, investere i udstyret?", spørger han.

Skeptisk

Anders Stefansen, Ag Precision, er også skeptisk over for tilskud til præcisionslandbrug, men han kalder det både godt og skidt.

"Vi får en masse fokus på det her, men vi giver mange tilbud og sælger ikke noget før end landmændene får tilskud. Så eksploderer det hele, for så vil de have udstyret i morgen", siger han.


Anders Stefansen, Agprecision er skeptisk over for tilskud til sprøjteudstyr.

Han beklager også, at der har været meget forvirring om ordningen i efteråret.

"Det hed, at man kunne få tilskud til autostyring, men det viste sig, at man kun kan få til sektionsstyring af sprøjten, og det udstyr med skærm osv. det kræver. Jeg tror, at man sparer mere kemi med autostyring end med sektionsstyring af sprøjten, så den burde være en del af det", siger han.

Anders Stefansen mener en bedre løsning vil være en permanent støtteordning eller måske slet ingen.

"Det er svært at sige, men det er fint, at der kommer teknik ud til landmændene og det kommer til at virke i praksis", siger han.

Samtidig peger han på, at det er vigtigt at ordninger ikke er bundet op på, hvor mange hektar, man har så for eksempel en maskinstation ikke kan få tilskud. De ejer ikke alle jord, men sprøjter rigtig meget, og præcisionsudstyret vil spare meget kemi dér.

"Men vi er rigtig glade for, at der kommer fokus på præcisionsjordbrug, for det er vejen frem for at bruge ressourcerne bedre og spare på kemien", siger han.

Generelt problem

På Agromek meldte formand for messen, Sten Andersen, om tilsvarende udfordringer og om spildt støtte i sin åbningstale.

Martin Merrild peger på, at landmændene er glade for støtten, men at ordningerne er alt for bureaukratisk opbygget.

Læs mere i LandbrugsAvisen i dag torsdag

Faktaboks

Der blev i 2018 givet tilskud til miljøteknologi inden for Planteavl, gartneri, æg og fjerkræ. I alt 112 mio. kr. Landmænd kunne søge frem til 3. oktober og skulle sende to sammenlignelige tilskud.

Emneord

agromek

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle