Analytiker: Der er kun forbrugerne til at betale for de øgede omkostninger

Det kniber med at få priser for grisekødet op på det europæiske marked. Men med udsigt til fortsat faldende produktion af grisekød vil supermarkederne i sidste ende være nødsaget til at acceptere stigende priser.

Af Karsten Flemin, markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer

Efter kraftige prisstigninger i marts måned har handlen med grisekød på det europæiske marked været under pres et stykke tid. Slagterierne i Europa klager over, at de ikke kan komme igennem med prisstigninger over for supermarkeder og forædlingsindustri.

Supermarkederne er naturligvis bekymrede over at skulle sende nye ekstraregninger af sted til de i forvejen økonomisk pressede forbrugere. Men i sidste ende er der kun forbrugerne til at betale for de øgede produktionsomkostninger i svineproduktionen. Og med udsigt til fortsat faldende produktion af grisekød i Europa bør det kun være et spørgsmål om begrænset tid, inden armlægningen mellem slagterier og supermarkeder falder ud til slagteriernes fordel med stigende priser til følge.

Fald i grisebestand

At der er udsigt til fortsat fald i griseproduktionen i Europa, bekræftes af den nylig offentliggjorte grisetælling herhjemme. Ved tællingen 1. april lå bestanden af grise i Danmark fem procent lavere end for et år siden, mens avlsbestanden var reduceret med 6 procent. En lignende udvikling i grisebestanden må forventes i de øvrige europæiske lande, når de i de kommende måneder offentliggør nye grisetællinger.

Stigende dansk notering fremadrettet

Så der er fortsat fremadrettet udsigt til en europæisk produktion af grisekød, der vil ligge betydeligt under samme tid året før. Og dermed er der også i markedet en grundlæggende tro på, at priserne på det europæiske marked kommer op i sommermånederne, og at man kan fastholde det højere prisniveau hen over efteråret og vinteren. Og uanset om det trækker ud med prisstigningerne på det europæiske marked, bør den danske notering stige i de nærmeste uger i takt med, at gamle kontrakter erstattes af nye kontrakter.

Afrikansk svinepest i Italien

I Italien er der ekstraordinært pres på priserne i disse uger. Dette skyldes nye tilfælde af afrikansk svinepest i vildsvin. Denne gang er sygdommen konstateret i døde vildsvin ved hovedstaden Rom, mere end 500 km fra de tidligere udbrud i Norditalien. De smittede vildsvin er fundet i et naturområde nordøst fra hovedstaden. De italienske myndigheder har givet tilladelse til aflivning af vildsvin i området. Men man frygter, at sygdommen allerede har spredt sig yderligere til nye områder.

Det er formentlig ikke sidste gang, man finder afrikansk svinepest i døde vildsvin ved en europæisk storby. I flere andre europæiske storbyer som Berlin, Barcelona med flere er der en bestand af vildsvin. Og her i storbyen har vildsvinene virkelig gode muligheder for at pådrage sig smitte via madaffald. De mange vildsvin i Europa er i det hele taget et kæmpe problem, når det gælder bekæmpelse af afrikansk svinepest. Danske griseproducenter kan være glade for, at vi ikke har vildsvin i Danmark

Vaccine mod afrikansk svinepest

Ifølge det amerikanske landbrugsministerium er en vaccine mod afrikansk svinepest nu tæt på at være klar til markedet.

Som jeg har været inde på i tidligere artikler, vil en vaccine ikke blive nogen ’gamechanger’. i markedet. Som situationen er i dag, kan man nemlig ikke skelne mellem, om målte antistoffer i grisen skyldes vaccine eller smitte med afrikansk svinepest. Dermed vil lande, der vælger at vaccinere mod afrikansk svinepest, automatisk risikere nedlukning af deres eksport. Måske vil en række asiatiske lande forsøge at vaccinere sig ud af problemerne. Men i Europa – med den store bestand af vildsvin – virker det som en temmelig uoverskuelig opgave.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle