Analytikere: Positionering satte dagsordenen inden afgrøderapport

Afgrødemarkedet afventer torsdagens Wasde-rapport. vegetabilsk olie er muligvis ved at finde en bund og der ses en pæn stigning i prisen på råolie på stort amerikansk lagertræk.

Det blev en stille dag i afgrødemarkedet onsdag, hvor møllehveden fandt lidt styrke pågevinsthjemtagning, forud for den kommende WASDE-rapport der udkommer torsdag aften.

Det skriver Jyske Markets. 

Den amerikanske Centralbankchef holdte i går eftermiddag tale for kongressen. Konklusionen var at Powell holder døren pivåben for en rentenedsættelse på 25bp på mødet d. 31. juli.

Han var tilmed mere negativ på økonomien end både vores økonomer og de finansielle markeder havde ventet, hvilket afspejlede sig i rentefald, stigende aktiekurser og en svagere dollar/stærkere euro.

Møllehveden lukkede i minimalt plus

Den stærkere euro lagde låg på stigningspotentialet for møllehveden, som lukkede i et minimalt plus. I sidste ende blev den opadgående korrektion i hveden begrænset, på baggrund af de foregående dages pæne fald. Køberne formåede ikke for alvor at finde fodfæste.

Et svagt signal, men på den korte bane er det estimaterne i aftens WASDE-rapport der sætter retningen. WASDE behøver ikke nødvendigvis at følge arealestimaterne i den seneste kvartalsrapport for majs og soja, men det vil være en overraskelse, hvis ikke de gør.

I den sammenhæng er det mere sandsynligt, at de vil regulere på udbytteestimaterne. CONAB kommer torsdag eftermiddag også med deres forventninger til areal- og udbytteestimater for den brasilianske majs og soja for 2019/20.

Private og kommercielle høstdata estimerer at 23 procentaf de russiske hvedearealer er høstet, men at udbytterne tegner negativt og vil ende på 78 mio. tons eller derunder.

Soja/vegetabilsk olie: lagde for tredje dag i træk fra land med stigninger, som en let positiv reaktion på, at USA og Kina er på vej til at genoptage forhandlingerne. De amerikanske handels- og finansministre genoptog snakken med deres kinesiske kollegaer, og dermed den første kontakt siden Xi og Trump aftalte at genoptage forhandlingerne på G20-topmødet.

Den kinesiske appetit og afhængighed af soja er dog blevet mindsket siden de to nationer for over et år siden kom på tværs af hinanden. Den indenlandske kinesiske sojaproduktion ventes denne sæson at nå sit højeste niveau i 15 år, som en konsekvens af en ny strategi om at øge selvforsyningsgraden.

Landets produktion af sojabønner estimeres denne sæson at stige 8,8 procent til 17,4 mio. tons, mens efterspørgselsvæksten er svækket grundet afrikansk svinepest.

Solid sojahøst i Sydamerika

Oven på en solid sojahøst i Sydamerika må det forventes at den amerikanske sojaskrå den kommende sæson møder øget konkurrence fra Argentina, der sidste år havde en elendigt høst. Dermed er der udsigt til endnu et år med amerikansk lageropbygning.

Den øgede konkurrence kan føre til lavere amerikansk crush, et forhold der også vil føre til lavere udbud af sojaolie. En faktor der i sidste ende kan være prisunderstøttende for det vegetabilske oliekompleks, der længe kun har kendt en retning. Kombineret med vores forventning om stigende oliepriser, kan de vegetabilske olier ligne noget der er i gang med at danne en bund.

Stigning på råolie

Råolien steg for øvrigt 4,5 procent i går på større end ventet træk på de amerikanske råolielagre, lige som der fortsat også er spændinger i Hormuz-strædet, hvor 20 procent af verdens olie
transporteres igennem. Brent råolie handlet pt. i 67 dollars pr. tønde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle