Analytikere: Skrumpet kinesisk svinebestand betyder faldende sojaimport

Kina forlanger afgiftslettelser før de vil underskrive handelsaftale med USA, og så viser nye tal et stort fald for den kinesiske sojaimport.

Den aftagende optimisme og usikkerheden om ’deal/no deal’ mellem Kina og USA, udløste i går en overvejende prisnegativ stemning blandt afgrøderne.

Bloomberg rapporterede i går, at Kina vil have reelle afgiftslettelser fra USA på kinesiske varer, og ikke blot stiller sig tilfreds med at varslede toldforhøjelser bliver annulleret, hvis kineserne på den anden side skal aftage øgede amerikanske landbrugsvarer.

Dermed er der udsigt til, at der fra begge lejre er yderligere arbejde der skal gøres, inden fase 1 handelsaftalen kan kaldes afsluttet.

Kinesisk svinebestand skrumpet - og sojaimporten med den 

Den kinesiske regerings talsmand offentliggjorde henover natten til i går, at kineserne allerede har foretaget signifikante indkøb af amerikanske landbrugsvarer inklusiv 700.000 ton svinekød, 700.000 ton sorghum, 320.000 ton bomuld og 20 mio. ton sojabønner.

Som en konsekvens af den afrikanske svinepests hærgen i Kina, viser data for september, at fødevareinflationen i landet er på 11 pct. p.a., med svinepriser der er steget 69 pct. det seneste års tid.

Svinebestanden er faldet med 38,7 pct. i august sammenlignet med et år siden, og det lavere forbrug af sojaskrå leder til et væsentligt fald i importen af sojabønner, der i september faldt 13,5 pct. fra måneden forinden, men var på niveau med samme måned sidste år.

I de første ni måneder af indeværende år er importen af sojabønner nede med 7,9 pct. Selvom faldet tegner til at være aftagende, så har vi fortsat ikke set en vending.

Samtidig medfører usikkerheden omkring handelsaftalen i stigende grad, at de private kinesiske importører igen kigger mod sydamerikanske varer, for ikke at blive ramt af potentiel genindførelse af told.

Majshøsten langsomere end sidste år

De ugentlige amerikanske afgrødedata blev i går offentliggjort med en dags forsinkelse som følge af Columbus Day mandag. Sojakonditionerne steg et procentpoint, hvilket var en prisnegativ overraskelse, mens de for majs omvendt faldt et procentpoint.

Majshøsten estimeres fremskreden med 22 pct., mens sojahøsten er fremskredet med 26 pct., hvilket for begges vedkommende er et betydeligt langsommere tempo end tidligere år. Sojahøsten var blot 1 procentpoint højere end det langsomste høsttempo for denne kalenderuge, som indtraf i 2008.

Vejret vil på den korte bane fortsætte med at være afgørende for retningen i både majs og sojabønner, indtil høsten er mere fremskreden, og risikoen for udbytte- og produktionstab reduceret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle