Analytikere: Trump vil indføre importtold på mexicanske varer

Majs og hvede i Chicago udviser største daglige stigning i 11 uger, og russisk tørke ventes ikke at få betydelig indflydelse på udbytterne.

Lige som man troede det amerikanske vejrmarked var ved at nærme sig afslutningen, så blev det hele i går vendt på hovedet, og det sendte afgrøderne i vejret.

Henover dagen lå afgrøderne til at korrigere lavere, men ud på eftermiddagen vendte stemningen rundt, og den amerikanske majs og hvede lukkede med den største daglige stigning i 11 uger.

Det skriver Jyske Markets.

Lige som der fra næste uge var udsigt til et par uger med begrænsede mængder nedbør i Midtvesten, så tenderede vejrprognoserne igen vådere på 7-12 dages prognoserne, og dermed en fortsættelse af den ’amerikanske monsoon’.

Markederne reagerer i øjeblikket i takt med vejrmeldingerne, og på grund af den i forvejen forsinkede majssåning, så reagerer markedet ekstremt nervøst her op til weekenden. 

Sojakomplekset fulgte majsen og hveden højere, men handelsaftale mellem USA og Kina er foreløbig udskudt på ubestemt tid. Derfor er det sandsynligt at Kina enten vil annullere eller udskyde de aftaler på op mod 7 mio. tons amerikanske sojabønner, som endnu ikke er aftaget.

Parterne bevæger sig pt. længere væk fra hinanden, nærmere end at der søges forsoning.

Trump indfører told på alle varer fra Mexico

Men handelskrigen stopper desværre ikke med Kina. I Trump’s seneste nyhedsfeed på Twitter har han henover natten offentliggjort, at USA fra 10. juni vil indføre 5 procent told på alle mexicanske varer.

Toldafgiften vil vare ved, indtil illegale mexicanske migranter stopper med at krydse grænsen ind til USA. Dermed ser det ud til at Trump optrapper handelskrigen på flere fronter.

Meldingen bliver taget negativt imod på de finansielle markeder, hvor der i forvejen hersker usikkerhed omkring den globale vækst, og mindsket samhandel på tværs af nationer og kontinenter, risikerer at påvirke vækstudsigterne yderligere negativt.

På hjemmefronten begynder man også at se en smule modstand mod Trump blandt de amerikanske landmænd, der ellers er blandt hans kernevælgere. En landmand udtaler: "(Præsident- red.) valget i 2020 kan ikke komme hurtigt nok, hvis vi overhovedet overlever indtil da".

Optrapningen af handelsretorikken rettet mod Mexico har henover natten sendt afgrøderne lavere.

Men det er fortsat vejret, der er den helt store usikkerhedsfaktor på den korte bane, hvorfor Trump’s Tweet ikke vil fylde meget på nyhedsfronten i afgrødemarkedet.

Hveden verden rundt

Matif møllehveden nåede at få en smule glæde af stemningsskiftet, og vendte et pænt minus i åbningen til en lille plus, da klokken ringede til fyraften.

Den amerikanske hvede er gået fra at være den billigste oprindelse til ikke længere at være konkurrencedygtig på eksportmarkedet.

Russisk hvede er nu den billigste oprindelse, men har ikke længere mængderne, og det har fået de russiske hvedepriser til at stige små 10 procent på ny høst henover maj.

Trods tørt vejr i det sydlige Rusland, forlyder det at vækststadiet er så langt, at det ikke vil få betydelig indflydelse på udbytterne. De russiske produktionsestimater spænder bredt fra 75-82 mio. tons, mod 71,7 mio. tons sidste år. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle