Arla-rival indstiller fjerde formand på et år - og han er ikke mælkeproducent

Tre formænd er allerede gået i år. Nu peger FrieslandCampinas bestyrelse på en helt ekstern, men tidligere højtstående, landmand som ny formand for milliardvirksomheden.

Han er ikke mælkeproducent længere. Alligevel står Sybren Attema til at blive den fjerde formand for bestyrelsen for milliardkoncernen FrieslandCampina om få uger.

Så sent som i juni fik det hollandske mejeriselskab, der regnes for Arlas alvorligste konkurrent på de internationale mejerimarkeder, ellers ny formand. Men Erwin Wunnekin, der ellers var et erfarent medlem af selskabets bestyrelse trak sig uventet i midten af september, både fra formandsposten og fra bestyrelsen.

Nu indstiller bestyrelsen så, at det - imod vedtægterne - skal være en person, der end ikke er valgt til selskabets bestyrelse eller er aktiv mælkeproducent, der skal varetage formandsposten de kommende år.

Sybren Attema er dog langt fra ukendt med FrieslandCampina. Tværtimod nævnes han som en af hovedarkitekterne bag fusionen mellem Friesland Foods og Campina tilbage i 2009, netop fordi han dengang var formand for Friesland Foods.

I 2010 valgte han at forlade sine poster, og blev i stedet ansat i selskabet, hvorefter han blev ansvarlig for nogle mejeriaktiviteter i Sydøstasien indtil 2019.

En hel masse uro

Sjoerd Hofstee er hollandsk freelance-journalist med speciale i mælkeproduktion og mejerisektoren.

"Der er en masse uro i vores andelsselskab og i sektoren. Især i disse tider har vi brug for fællesskab og beslutsomhed", udtalte han til LandbrugsAvisen kort efter at Erwin Wunnekink besluttede sig for at forlade formandsposten.

Noget han vel at mærke gjorde, uden at forklare andelshaverne om baggrunden.

"Vi ved, at Wunnekink ikke forlod posten frivilligt. Der var et massivt pres på ham. Han havde ikke andet valg end at gå. Andelshaverne har dog ikke kunnet få klar besked om, hvorfor han er gået, og det skaber endnu mere mistillid", forklarer Sjoerd Hofstee.

Høj pris, men meget utilfredshed

FrieslandCampina satte i oktober sin mælkepris op for tredje måned i træk til det noget nær højeste niveau i 7 år. Kun i efteråret 2017 lå den udbetalte mælkepris højere.

Dermed er alt dog langtfra fryd og gammen. Det er kun få måneder siden, at selskabets halvårsresultat var så presset bl.a. på grund af en tabt erstatningssag i Thailand til 424 mio. kr., at der ikke var penge til halvårs-efterbetaling.

Samtidig er selskabet midt i en omstrukturering, der skal skære 1.000 ansatte væk fra lønningslisterne i de kommende år.

Sjoerd Hofstee peger på flere mulige årsager til formandens exit. Både at et af FrieslandCampinas nyere mejerier i en årrække har kørt usædvanligt dårligt, og en mulig sale and lease back-løsning kan have skabt konfrontation.

"Andre, jeg har talt med, mener, at det handler om, at 170 andelshavere har valgt at skifte til andre selskaber i år med samlet 150 mio. kg mælk".

Efter fusionen mellem Friesland og Campina i 2008 forlangte myndighederne, at selskabet skulle lade andelshavere med hele 1,2 mia. kg mælk gå, og at disse kunne tage 5 euro med sig pr. 100 kg mælk for at øge konkurrencen.

"En stor gruppe af landmænd har haft problemer med at betale regningerne i nogle år. Når de kan gå til et andet mejeri og tage måske 200.000 euro med i form af mælkepenge og opsparet andelskapital, kan det sikre dem nogle år", forklarer Sjoerd Hofstee:

"Det skaber bare ekstra pres på det system, FrieslandCampina lavede sidste år, hvor man reformerede kapitalstrukturen, så en del ejere skulle komme med flere penge til at finansiere selskabet. Når nu så mange går, kan det betyde, at de tilbageværende skal lægge flere penge i selskabet".

Omkring halvdelen af myndighedernes krævede 1,2 mia. kg mælk har nu forladt FrieslandCampina, svarende til over 400 andelshavere.

Næstformand Sandra Addink-Berendsen er pt. konstitueret formand, indtil den nye faste formand udpeges. Den tredje på et år.

Sjoerd Hofstee forventer, at det vil kræve en stor indsats at skabe ro og fælles retning for mejerikoncernen.

"Selskabet klarer sig slet ikke dårligt, men der er stor mangel på tillid. Mælkeproducenterne føler sig presset over de mange nye krav, der kommer fra både myndighederne, men især også fra selskabet til, hvordan de skal drive deres bedrifter", siger han.

Om Sybren Attema kan blive indstillet og valgt som formand afklares på et møde den 12. november, oplyser FrieslandCampina.

Faktaboks

I februar meldte den hidtidige formand gennem fem år, Frans Keurentjes, at han ville stoppe på posten.

Derefter blev Erwin Wunnekink udpeget med effekt fra juni. Han stoppede brat på posten efter kun tre måneder, i september og forlod samtidig bestyrelsen.

Siden har Sandra Addink-Berendsen bestridt formandsposten som konstituteret. 

Nu peger bestyrelsen på, at man vil indsætte Sybren Atema som næste formand for selskabet. Dette kræver dog en midlertidig ændring i selskabets regler, da man ellers skal være mælkeproducent for at bestride posten.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle