»Vi har en forpligtigelse«

Landbruget har altid haft sund beskæftigelse - men landbruget har en unik ansvarsfølelse, fortæller Lone Andersen.

»Hvordan sikrer landbruget nok lærepladser?«

»Landbruget har altid haft noget, der minder om fuld beskæftigelse. Der er en stolt tradition for elever i landbruget.«

»I 2014 blev praktikstøtten som bekendt fjernet. Derfor sad en masse landmænd med en ekstraomkostning, men det gjorde ikke meget skade på antallet af lærepladser. Hvad gjorde L&F for at lette det stød?«

»Vi kunne helt sikkert mærke det, og vi arbejder på at få aftalen genindført eller på anden vis give læremesteren lavere omkostninger, specielt på skoleopholdet. Landmændene er dog stadig utrolig glade for deres elever. Man får nye øjne på virksomheden, og man får mulighed for at forme et ungt menneske på en helt unik måde. Vi har en forpligtigelse. Det må vi ikke glemme, og det gør vores medlemmer heller ikke.«

»Flere vil påstå, at landbruget har mangel på arbejdskraft. Hvad gør L&F for at øge optaget på skolerne?«

»Landbrugsskolerne gør et stort arbejde for at tiltrække elever og sælge idéen om en landbrugsuddannelse. Vi arbejder på at synliggøre vigtigheden i at oplære elever, blandt andet til kongresser og messer. Vores omdømme som erhverv betyder også meget, og det er en af L&Fs mærkesager.«

»Har brugen af udenlandsk arbejdskraft en effekt på mængden af elever?«

»Det er op til den enkelte landmand, om man bruger dansk eller udenlandsk arbejdskraft - det er forskelligt, hvad der virker bedst. Nogle landmænd med meget teknisk udstyr vælger dansk arbejdskraft for at sikre sig mod misforståelser. I den anledning er det jo klart, at det er vigtigt at have dansk arbejdskraft, og det kræver, man uddanner det.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle