Årets første regnskab: Overskud på en mio. kr.

Fynsk landmand har haft fem gode år efter en turn around i 2009.

Jens Harrekilde, Hestehavegård, og hans hustru, Connie, er klar med årets første landbrugsregnskab. Det viser et overskud på en mio. kr. efter renter.

Sådan har det ikke altid været.

I 2009 fik virksomheden et drønende underskud på 1,5 mio. kr., og det blev startskuddet til at tage skeen i den anden hånd.

»Før finanskrisen havde det aldrig været banken, der bestemte, men pludselig blev bidragssatsen og rentemarginalen sat op, og vi kunne ikke låne penge til det nye stuehus. Det var ikke sjovt,« siger Jens Harrekilde, der i sin tid blev kendt for at deltage i reality-serien Robinson.

»Det var et helt nyt spil, og det var et granatchok,« siger Connie, der er uddannet statsautoriseret revisor med en fortid som partner i et større revisionsfirma.

Ikke bedre end andre

»Vi var ikke bedre end andre, men vi tog en strategisk beslutning om at lave en turn around for at få mulighed for at skifte pengeinstitut,« siger Connie.

Gårdbutikken, som Jens havde drevet i rigtig mange år, blev lukket, og Jens blev igen driftsleder i landbruget.

Samtidig gjorde de mange andre ting for at vende udviklingen.

De sendte for eksempel deres forsikringer i udbud og fik reduceret prisen med en tredjedel, de fik forhandlet en fast pris for regnskabet, og de fik priserne for rådgivning, telefon og abonnementer ned ved at ”sidde med telefonen”, som Connie udtrykker det.

»Gør noget ved det, du kan gøre noget ved.

Jeg har koncentreret mig om hver eneste linje i regnskabet for at se, hvad jeg kunne gøre,« siger Jens.

Skiftede bank

Det lykkedes at få vendt udviklingen i 2010, og derefter gik de efter at skifte bank.

»Vi brugte to år på at få en ny bank. Vi ville have styr på finanserne, men vi ville ikke shoppe mellem bankerne bare for at gå efter det billigste tilbud. Det skulle være en af de store banker, som ville os og vores ekspansion og som var en fremtidig aktør på det finansielle marked,« siger Connie.

I 2011 fik de tilbud fra tre forskellige pengeinstitutter, og det lykkedes dem at få halveret renten både på deres realkreditlån og i banken.

»Risikostyring er helt centralt for os. Finansieringen styrer vi, så der er en god balance mellem fast og variabel rente, og inden for landbruget har vi fået flere ben at stå på. Ud over mælken har vi nu langt flere salgsafgrøder, idet vi har øget arealet fra 150 til 700 hektar, inklusiv en pasningsaftale, og så har vi udlejet en svinestald på en gård, vi har købt,« siger Connie.

Tog skeen i den anden hånd

De ser sig selv som et godt eksempel på, at det trods alt kan lade sig gøre at bryde den onde spiral, men de understreger, at det ikke kommer af ingenting.

»Jens tog skeen i den anden hånd, og det viser, at det kan lade sig gøre at tjene penge i landbruget, hvis viljen er der.

Ved et bankskift gælder det, som i livets øvrige forhold: Hvis man vil score, må man gøre sig lækker,« siger Connie.

»Jeg har ikke vundet 20 mio. kr. i lotto, som der har været rygter om, og jeg har ingen rig onkel, men jeg har vundet Connie,« siger Jens og kigger kærligt på Connie.

Før jul var de på en tre uger lang tur til New Zealand.

Faktaboks

Hestehavegård

  • Driver 700 hektar
  • 200 jerseykøer
  • 4 ansatte, heraf 3 udlændinge
  • 3 selskaber
  • Effektiv turn around 
  • Skiftede bank
  • Renten halveret

Overskud efter renter

  • 2014: 1,0 mio. kr.
  • 2013: 2,4 mio. kr.
  • 2012: 0,5 mio. kr.
  • 2011: 1,3 mio. kr.
  • 2010: 1,1 mio. kr.
  • 2009: -1,5 mio. kr.

Emneord

finansiering

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle