Æg-producent er gået konkurs: Det er blevet for dyrt at lave økologiske æg

For stor bankgæld og det umulige bytteforhold for ægproducenterne drev til sidst Knud Knudsens og hans konens økologiske ægproduktion ud i konkurs.

Landmand Knud Knudsen har sammen med sin kone været økologisk ægproducent siden 2001, men parret, der driver en større bedrift med 36.000 økologiske høner, måtte i marts tages under konkursbehandling af retten i Esbjerg.

Gården, der ligger i Føvling mellem Bramming og Vejen, bukkede til sidst under for det umulige bytteforhold, som fjerkræ- og ægproducenterne kæmper med. En cocktail af lave noteringer og stigende produktionsudgifter til blandt andet foder, varme og el var udslagsgivende.

- Bankgælden er også for stor og medvirkende, men i sidste ende er det bytteforholdet, der er udslagsgivende for os. Hvis bytteforholdet var anderledes, var det måske ikke gået sådan, siger 53-årige Knud Knudsen til Landbrugsavisen.

- Ægprisen dækker kun foderomkostningerne, men ikke hønen eller udgifter til strøm og løn, som alle er steget, siger han og anslår, at de økologiske producenter uden foderkontrakt lige nu mangler op mod 30 øre pr. æg.

Mange er pressede

For nu går Knud Knudsen og hans kone fortsat og passer de 36.000 hvide øko-høner, som parret har i tre huse. Kurator ønsker at holde gården i drift, indtil et eventuelt salg, og det næste hold høner er derfor også planlagt til indsættelse.

Knud Knudsen er enig med Lars Bredahl, formand for økologisk Landsforening, når han siger, at pris-krisen truer den økologiske ægproduktion på livet.

- For det får en ende, hvis ikke vi får et anderledes bytteforhold. Så kan det ikke lade sig gøre at lave økologiske æg, siger Knud Knudsen, der er af den opfattelse, at flere af hans kolleger også har store problemer med økonomien.

Han mener, at der grundlæggende er et problem med for mange økologiske æg i markedet, efter flere burægsproducenter omlagde deres produktion.

- Der var for mange æg i en periode, men det gælder ikke kun øko-æg. Når økonomien er så skidt som nu, er det alle, det går ud over, selv om der selvfølgelig er nogen, der er bedre stillet end andre, siger Knud Knudsen.

Faktaboks

Presset fjerkræbranche 

  • Bytteforholdet hos både kyllinge- og ægproducenterne har sjældent været dårligere. Det fremhævede både formand og næstformand, Martin Hjort Jensen og Jens Skovgaard-Jensen, på årets fjerkrækongres i februar. 
  • Her sagde Jens Skovgaard-Jensen fra talerstolen: Vores bytteforhold er mere end almindeligt udfordret. Jeg håber, at tallene vil rette sig i den kommende tid – ellers frygter jeg, at vi ser kolleger, der må dreje nøgle om.
  • Det er kraftige stigninger på både foder og energi samt noteringsfald på grund af fugleinfluenzapandemien, der har gjort det dyrere at producere æg og kyllinger, end hvad producenterne bliver betalt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle