Økologer sukker efter at dyrke roer til Nordic Sugar

Sukkerroer skal konkurrere med vinterraps, havefrø og andre højprisafgrøder.

Når Nordic Sugar næste år begynder at producere økologisk sukker, står brødrene Morten og Torben Matthiessen på spring for at være med på vognen.

»Vi gjorde det i begyndelsen af nullerne og har erfaring med det, og vi vil gerne have en højprisafgrøde ind i sædskiftet,« forklarer brødrene.

I dag dyrker de bl.a. frø, havefrø, sædekorn og raps og ud over, at de forventer en god pris for sukkerroerne, hvis de lykkes, kan de være en god forfrugt.

»Når vi dyrker sædekorn, må vi helst ikke have korn som forfrugt, så roerne kan være gode at få ind i sædskiftet, hvis vi ellers kan holde dem rene,« vurderer de.

Godt øko-marked for sukker

Hos Nordic Sugar er det markedet, der inspirerer dem til at kaste sig over økologisk sukkerproduktion.

»Markedet er ekstremt godt lige nu,« siger Claus Nørgaard, chefkonsulent hos Nordic Sugar.

Han forventer, at efterspørgslen på økologisk sukker fordobles nogle gange i de kommende år i takt med at fødevarevirksomheder sælger mere og mere økologi.

Nordic Sugar køber i dag økologisk sukker i Mellemamerika. Tendensen er bare, at økologi helst skal være lokal, og derfor starter fabrikken egen produktion næste år.

»Vi forventer at begynde at tegne kontrakter i løbet af et par uger,« siger Claus Nørgaard.

Kontraktvilkårene er ikke helt på plads, men prisen bliver formentlig i omegnen af 600-650 kr. pr. ton roer, eller lidt over det dobbelte af, hvad den er for konventionelle.

»Det er nok noget, vi justerer hen ad vejen, når vi ser, hvordan det går. Det skal være interessant for avlerne, men vi skal også tjene penge. Ellers stopper det igen,« siger han.

Adskilt produktion

Udfordringen for Nordic Sugar er at holde økologiske roer og konventionelle roer – og produktionen af sukker - adskilt. Det skal ske ved at starte årets kampagne med de økologiske for siden at tage de konventionelle ind.

»Økologiske roer har ikke så stor tilvækst om efteråret som konventionelle, fordi de ikke må sprøjte mod svampe, så vi vil prøve at gøre det i den rækkefølge,« siger han.

Samtidig er fabrikken helt ren fra starten, så der ikke risikerer at kommen konventionelle roer med i produktionen. Omvendt vil det ikke være en ulykke, hvis der bliver blandet et par økoroer i de konventionelle, når de tages ind på fabrikken efterfølgende.

Nordic Sugar er så optaget af at komme i gang, at selv om der ikke skulle være økologiske roer nok næste år til at producere, vil de prøve adskillelsesprocessen af med konventionelle roer.

Ukrudtsbekæmpelse vejen til succes

Torben og Morten Matthiessen ser ukrudtsbekæmpelsen som den største udfordring. God ukrudtsbekæmpelse er vejen til en vellykket afgrøde og en gardering mod opformering af ukrudt. Det ved de af erfaring fra sidst.

»Målet er ikke, at vi skal gå og hakke roer. Det kan vi ikke få folk til at gøre, og det ville være meget dyrt,« siger Torben Matthiessen.

Derimod skal roerne luges med en lugerobot, der kan radrense mellem rækkerne og luge i rækkerne.

Nordic Sugar er ifølge Claus Nørgaard indstillet på, at de skal understøtte, at der er en lugerobot til rådighed for avlerne. Om de skal købe en eller støtte en maskinstation, ligger ikke fast.

»Vi har en kæmpe interesse i det, for lugerobotten luger til langt under halv pris af, hvad håndkraft koster,« siger han.

En gasbrænder og blindstriglinger kan også komme på tale for at få optimal bugt med ukrudtet. Det kender Torben og Morten Matthiessen også til fra flere af deres andre afgrøder.

Gearer langsomt op

Deres plan er at starte med nogle få hektar næste år. Markplanen er lagt i store træk, men på sigt er det tanken, at det skal vokse til 30 af de 300 hektar, de dyrker.

Rådgivning regner de med at skulle hente gennem erfagrupper og ad de sædvanlige kanaler, det vil sige økologirådgivningen hos Gefion. Konventionelle sukkerroedyrkere kan få rådgivning hos Nordic Sugar, men de er endnu ikke klar til økologirådgivning.

»Vi kommer ikke og påstår, at vi er eksperter i økodyrkning. Men vi vil gerne lave erfagrupper og møder med økologerne,« siger Claus Nørgaard.

Nordic Sugar håber på at få lagt 300-400 hektar ud, og det må ifølge Claus Nørgaard meget gerne stige til 1.000 hektar.

Faktaboks

  • I 0,75 hektar forsøgsmark i 2016 blev der høstet 50 ton rene roer pr. hektar med 17,7 procent sukker ved tidlig høst.
  • Det svarer til 8,9 ton sukker pr. hektar.
  • Omkostningerne var 13.500 kr. pr. hektar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle