Blev terminen betalt? Det er et af de gysende spørgsmål, som mange landmænd må spørge sig selv om for tiden. Nogle fik betalt terminen, andre fik ikke - og så er der dem som må stille sig det næste spørgsmål, om den overtrukne kassekredit får gården til at vælte.

Det er en hård tid at være landmand, hvis ens økonomi er stram. Heldigvis er det ikke sådan for alle, men der er en gruppe i landbruget, hvor det er sådan. Finanskrisen har vendt op og ned på landmændenes verden. Det er en mærkelig situation, især fordi mange ikke taler om de landmænd, der er i problemer hvad angår økonomi. Det værste er ventetiden, til landmanden finder ud af, om han er købt eller solgt.

Det er ikke alt sammen dårlige ting, der er kommet ud af Finanskrisen, der er også kommet gode ting, f.eks. at der er gjort op med det tabu, der har været omkring den enkelte landmands økonomiske problemer. I dag taler de fleste landmænd åbent om deres økonomiske problemer.

Hvordan kan det være. at nogle er endt på denne måde, og hvad skal der til, for at det ikke sker igen?

Min teori er, at man har glemt den grundlære, man fik på landbrugsskolen, om at investeringer skal være rentable, for at man skal indgå dem. Derudover at man ikke skal investere mere, end man kan tåle at miste. Det er selvfølgelig meget direkte, men jeg mener, det er vigtigt, at vi i fremtiden fokusere på tallene i stedet for naboens jord, som ligger godt i forhold til ens egen. Det er vigtigt, at man lytter til sin sunde fornuft.

Har vi lært noget af finanskrisen? Eller er det hele glemt i morgen? Det er min bekymring. Jeg håber, at vi er blevet klogere, så vi kan undgå at stå med samme problem i landbruget, næste gang der kommer en verdenskrise.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle