Døde kalve - hvem kan blande sig?

Der ligger svære og meget principielle diskussioner bag det brev med en opfordring til at gøre noget ved dødeligheden i besætningen, Dansk Kvæg om to uger sender til alle mælkeproducenter. Og endnu mere diskussion har det krævet at afsende det næste brev, som henvender sig direkte til de landmænd der har den højeste dødelighed. Disse tilbydes kontant rådgivning for at få dødeligheden ned.

Kampagnen rejser et vigtigt spørgsmål: Hvor meget kan en organisation som Dansk Kvæg blande sig i den enkeltes måde at drive landbrug på? Selvfølgelig kan fællesskabet gribe ind, hvis der er tale om ulovligheder - det gør både Arla og Danish Crown - men uanset hvad man mener om høj dødelighed, er der altså ikke tale om lovbrud.

Sagen kompliceres yderligere af, at de hårdest ramte besætninger tilbydes rådgivning fra Dansk Kvæg - vel at mærke rådgivning, de skal betale for. Og endelig kunne kritikere indvende, at Dansk Kvæg på denne vis bruger de data, der vel egentlig tilhører den enkelte landmand.

Dansk Kvægs formand, Peder Philipp, er helt på det rene med, at initiativet kan møde kritik. "Vi vil ikke træde på nogen - men vi er nødt til at gøre noget ved problemet. Ellers er der andre, der udstikker betingelserne for vores produktion," forklarer han i ugens avis. Og det har han ret i. Uanset om man kan lide det eller ej, stiller samfundet i dag etiske krav, der rækker ud over blot det at holde loven.

Det er modigt at tage diskussionen rundt på regionsmøderne, at sende brevene, og at gøre det umiddelbart før kvægkongressen. Det viser i al sin enkelhed, at Dansk Kvæg prøver at gøre som man siger - også når det er svært. Og den slags giver respekt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle