Danish Crown kan miste 1.000 job

Hvis ikke Danish Crown får stoppet faldet i antal slagtesvin, lukker de tre afdelinger og sige farvel til 1.000 medarbejdere.

Krisen i slagtesvinebranchen ser ud til at kunne få alvorlige konsekvenser for beskæftigelsen, og Danish Crown sender nu et nødråb til politikerne for at det ikke går så galt. DC Porks nye direktør Jesper Friis vurderer nemlig, at de risikerer lukke tre afdelinger og at vinke farvel til op imod 1.000 medarbejdere yderligere, hvis ikke faldet til tilførslen af slagtesvin standses.

Løsningen er, mener han at genetablere produktionen af slagtesvin, og Danish Crown vil samarbejde både med medarbejderne og landbruget om, hvordan man kan udvikle virksomheden.

Afskrivninger over stiger investeringer

Det bekymrer også Nicolaj Nørgaard, direktør Landbrug & Fødevarer, Svin, at antallet af slagesvin er faldet.

»De seneste tal viser, at der bliver afskrevet langt mere, end der bliver geninvesteret i slagtesvinebranchen, og det er tegn på et erhverv i afvikling. Det må vi have vendt,« siger han.

Ergo skal landmændene opmuntres til at investere i slagtesvineproduktion, men det sker kun, hvis erhvervet får bedre rammevilkår, mener han .

»Vi skal hente 25 kr. i bedre rammevilkår for at komme på niveau med de tyske og polske rammevilkår,« siger han.

Polske og tyske producenter er en alvorlig konkurrenceparameter og flere og flere smågrise går til Polen for at blive fedet op frem for, at det sker herhjemme.

Nye afgifter gør det værre

Nicolaj Nørgaard peger på, at erhvervet har hentet lidt af de 25 kr. på lavere spildevandsafgifter, men til gengæld har de mistet penge på Veterinærforlig 2, bl.a. til kontrol og antibiotikaafgifter, som giver nye omkostninger.

Han glæder sig over, der er øremærket 150 mio. kr. til nye stalde, men frygter, at det ikke er nok.

»Situationen er meget fastfrosset i forhold til at låne penge til investeringer,« siger han.

Derfor opfordrer han politikerne til at hjælpe med at finde måder, så man kan rejse risikovillig kapital.

»Jeg mener også vi skal have gjort noget ved Finanstilsynets meget hårde vurdering af staldbyggeri,« siger han.

Nicolaj Nørgaard opfordrer også til yderligere afgiftslettelser, som kan skabe mindre konkurrenceforvridning og ti at få hurtigere sagsbehandling af miljøgodkendelser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle