Dansk eksport af køer er sendt til tælling

Danske mælkeproducenter holder køerne hjemme nu frem for at sælge til eksport.

Udsigten til at kunne producere frit uden hensyn til kvote har bremset den danske eksport af køer hårdt op. I stedet vælger de fleste mælkeproducenter at beholde alle køerne for at øge mælkeleverancen fra tirsdag i næste uge.

Sådan lyder det samstemmende fra en række eksportører af kvæg, som LandbrugsAvisen har talt med.

»Vi oplevede en ekstraordinær stor eksport sidst i 2014 og i januar og februar i år på grund af kvoteproblemer. Men den sidste måneds tid er det gået helt i stå. Danske mælkeproducenter holder køerne hjemme for at kunne producere løs, når produktionen slippes fri 1. april,« siger indehaver af Husdyrformidling Syd Frederik Clausen.

De udenlandske opkøbere, som primært er mælkeproducenter i Tyskland, Holland, Polen og Irland, er dog stadig sultne efter danske køer.

»I øjeblikket er prisen højere på køer end på kvier. Vi byder 10.500 kroner for køer og 9.700 kroner for seks til otte måneder drægtige kvier lige nu, og prisen på køer er steget med 500 kroner alene de sidste to uger,« siger Martin Kristensen, direktør hos BoviDanmark.

Han forventer, at den danske eksport af køer vil blive genoptaget, når de danske kostalde er fyldt op.

»Jeg forventer, at der vil gå to til fire måneder, inden udbuddet af køer til eksport stiger igen,« lyder vurderingen fra Frederik Clausen.

Tyskere tager hele besætninger

Tyskland er blandt de primære aftagere af danske malkekøer, som sættes ind, når tyske besætninger saneres.

»I Tyskland er man ikke fri for BVD og IBR, så flere tyske landmænd vælger at sanere og sætte hele besætninger ud til gengæld for at fylde op med danske køer,« forklarer Frederik Clausen.

De udenlandske købere køber gerne hele danske besætninger, som typisk sættes til salg, når bedrifter lukkes ned.

»Danske mælkeproducenter er til gengæld mest interesseret i små portioner på 15-20 køer. Vi kan sjældent omsætte hele besætninger på det danske marked,« siger Frederik Clausen.

Kvierne er også i restordre

Selvom nedgangen i udbuddet primært er sket ved malkekøer, har Kresten Uhre, Agervig Cattle, også svært ved at finde tilstrækkeligt med kvier.

»De danske landmænd beholder alle højdrægtige kvier selv, så vi kan oftest kun finde kvier, som skal kælve i sensommeren,« fortæller han.

Faktaboks

Eftertragtede køer

  • Danske køer er eftertragtede på grund af den høje veterinære status
  • Det er især tyske, irske, polske og hollandske landmænd, som vil købe danske køer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle