Dobbelt slåmaskine til frøgræsmarkerne

Peter Bagge Hansen kørte træt i frømarken, og så fik han en ide.

"Jeg fik ideen, mens jeg kørte med slåmaskinen i frømarkerne. Det tager jo en krig at skårlægge græsfrø, og jeg tænkte, at når en skivehøster kan køre forskudt for traktoren, så kan en CBS-slåmaskine vel også."

Dér opstod tanken i hovedet på frøavler Peter Bagge Hansen, der driver cirka 550 hektar i et fællesskab på Møn, heraf en stor del med frøafgrøder. Det måtte være muligt at køre med to slå maskiner på en gang, mente han - nemlig med en normalt monteret slåmaskine efter traktoren og en sideforskudt maskine efterfølgende.

Traktoren har jo rigeligt med kræfter til at trække begge dele.

Næsten dobbelt areal

Ud fra Peter Bagge Hansens ideer gik KK Engenering i gang med svejseapparaterne og skabte Dolly, som er en to-hjulet vogn, der bærer den forskudte CBS-slåmaskine til højre for traktoren via en trækstang, der er monteret med et anhængertræk på en A-ramme bag på traktoren.

Slåmaskinen på Dolly, som kan være enten syv eller otte fod, trækkes af en oliemotor med hydraulik fra traktoren. Hydraulik bruges desuden til at hæve og sænke skærebordet og til at styre Dolly ind bag traktoren under transport.

Ved hjælp af Dolly er traktor og fører blevet næsten dobbelt så produktiv som med en enkelt slåmaskine. De første afprøvninger har vist, at en traktor med Dolly og to slåmaskiner slår cirka 1,8 gange så stort et areal i timen som en traktor med en enkelt såmaskine. Slåmaskinen på Dolly slår altid fuld skårbredde.

Gevinsten ved at bruge Dolly er beregnet til en nettobesparelse på cirka 100 kr. pr. hektar.

"Hvis der sker nedbrud på den ene maskine, er redskabet tilpasset sådan, at man tage den defekte ud af drift, og kører videre med den ene, der er i orden," siger Peter Bagge Hansen.

Afprøvet med succes

Dolly eksisterer indtil videre i tre prototyper, som i 2009 er brugt med godt resultat under frøhøsten på Vallø Stift Landbrug, Krenkerup Gods og Guldborgsund Agro I/S, hvor den dobbelte slåmaskine har skårlagt afgrøder engrapgræs, strandsvingel samt hvidkløver, som skal slås meget tæt på jorden.

"Der er stadig småting, der skal justeres. Eksempelvis giver det et skævt træk, at Dolly kører forskudt til højre, og det påvirker retningen på knivene på slåmaskinen. Men det har vi løsningen på," siger Peter Bagge Hansen.

Han forventer, at der i første omgang kan sælges 25 styk af Dolly på det danske marked. Prisen på Dolly forventes at ligge på cirka 50.000 kr.

Peter Bagge Hansen ser frem til selv at skårlægge - og spare en masse tid - med Dolly i frøhøsten 2010.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle