Dropper vandværket og sparer 120.000 kr. pr. år

Sparer el til køling og får vand 3 kr. billigere pr. kubikmeter.

Flere landmænd har set en mulighed for at spare et sekscifret beløb årligt på selv at hente vand op af jorden. Det gælder bl.a. Lars Lauridsen i Bramming, som søgte og fik tilladelse hos Esbjerg Kommune til at pumpe vand op af jorden til sine 720 køer.

»Jeg ville spare nogle penge. Med den krise, vi har, må man tage det hele med,« siger han.

41.000 kubikmeter

Tidligere fik han alt vand fra det lokale vandværk. Prisen var 3,50 kr. pr. kubikmeter. Det bliver til en del kroner, for der skal meget vand til 720 køer, der producerer 22 ton mælk dagligt. Nu koster det ham cirka 50 øre pr. kubikmeter, og med en tilladelse på 41.000 kubikmeter, sparer han lige godt 120.000 kr. årligt.

»Vi havde en gammel boring til markvanding fra 1975, vi kunne bruge, så det har ikke været den store investering,« siger han.

Vandet indeholder dog lidt okker, og han har investeret i en pumpe og en vandrenser, hvor han skal skifte sand hvert andet år. Det er også stort set det eneste, der er af vedligehold.

Det hjemmeoppumpede vand bruger han i stalden. Ud over at være drikkevand for dyrene, bruger han vandet til at køle mælken og til rengøring. Her er der endnu en fordel ved selv at pumpe vandet op af jorden.

»Det er koldere end det, jeg får fra vandværket, og så sparer jeg strøm til at nedkøle mælken,« siger han.

Vandværk utilfreds

Lars Lauridsen er altså glad, men det er hans vandværk, St. Darum Vandværk, ikke. For når de mister en så stor kunde som Lars Lauridsen, stiger prisen hos de øvrige. Danske Vandværker har ifølge TVSyd regnet ud, at prisen for en gennemsnitskunde på et vandværk med 100 kunder vil stige med 2.158 kr. årligt, hvis de fire største kunder forlader vandværket.

Det regnestykke betvivler Lars Lauridsen dog kan passe hos hans lokale værk.

»Det svarer til, at kubikmeterprisen skulle stige til 20-25 kr.,« siger han.

Han kan heller ikke se det rimelige i, at han skulle finansiere en så stor del af prisen for de øvrige kunder.

»Vi har selv betalt rørene for 35 år siden, og vi har også betalt tilslutningsafgift. Og da jeg skulle have et større stik for 6 år siden, betalte jeg også selv. Hvorfor skal vi så betale så meget for vand?« siger han.

Og så er han i øvrigt stadig en af det lokale vandværks 10 største kunder, idet han stadig får vandværksvand til husholdningen og til at rense malkeanlægget med.

Faktaboks

Kommuner åbner for, at man selv henter vand

  • Flere steder har kommuner givet landmænd tilladelse til, at de må pumpe vand op af undergrunden til brug i stalden, selv om de kan få vand fra vandværket.
  • Danske Vandværker er utilfredse, fordi det kan resultere i dyrere vand for de øvrige kunder, og peger på, at vandværkerne er dimensioneret efter, at landmændene er kunder. De kalder det en trussel mod andelstanken.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle