Er du egnet til landbrugselever?

Bag det provokerende spørgsmål ligger en kærlig opsang til alle jer landmænd, som ønsker at få fat i en elev eller en medarbejder. Din udfordring er at være så attraktiv, at du kan tiltrække nye elever, og for den sags skyld medarbejdere generelt. Hvad kan du tilbyde din medarbejder?

De fleste af jer tænker først på arbejdet i den nye, lækre stald med moderne tekniske og elektroniske finesser, hvilket selvfølgelig også har en vis betydning. Dernæst falder tanken på arbejdstid og løn. Her dumper en del af jer, som ikke er vågnet op til nutiden, for det er kun en hardcore-gruppe af elever der virkelig vil arbejde 45-50 timer om ugen. Pudsigt nok er det især en diskussion hos mælkeproducenter.

Der hvor elevernes fokus er i dag er, om du er en god arbejdsgiver og læremester. Hvordan er din måde at være leder på? Bruger du tid på at motivere dine elever? Bruger du tid på at instruere dem grundigt? Kan du give konstruktiv kritik (ris og især )? Inddrager du dine medarbejdere i arbejdsplanlægningen og målsætningerne for bedriften? Tager du udgangspunkt i den enkelte elev/medarbejder og løbende afstemmer forventninger via f.eks. medarbejdssamtaler?

Dansk Landbrug og Landbrugsskolerne bruger seks mio. kr. på rekrutteringskampagnen (jordenkalder.dk) for at skaffe flere elever til dig og dine landmandskolleger. Det er for din skyld og for hele dansk landbrugs skyld, som er under stort pres for at kunne skaffe kvalificerede medarbejdere på alle niveauer i fremtiden.

Heldigvis er der mange gode ledere i landbruget! Men som leder har man brug for hele tiden at udvikle sig og få inspiration til at udvikle sine medarbejderes bedste sider. Det er derfor godt at få motivation og sparring af en konsulent. Her står ungdomskonsulenten altid til din rådighed med både værktøjer og inspiration til dit arbejde som leder. Målet vil hele tiden være at kunne fastholde gode og engagerede medarbejdere, og det kan du som leder bidrage til.

Rekrutteringskampagnen og den kommende nye landbrugsuddannelse vil betyde, at du møder helt nye typer landbrugselever, som kan blive rigtig gode medarbejdere, hvis du får startet korrekt ved ansættelsen. Husk samtidig også din nye elevs netværk og erfa-gruppemuligheder og send dem for p... med til det vi i dag kender som Modul 1 klub! Så sørger du for, at dine elever kan få gode oplevelser både fagligt og socialt sammen med andre under landbrugsuddannelsen. Efter sommerferien vil der være et helt nyt koncept klar for nye elever i forlængelse af rekrutteringskampagnen.

Et ændret praktikgodkendelsessystem i landbrugsuddannelsen vil fremover betyde, at du omkring elevforhold sikres den nødvendige information, rådgivning, sparring og coaching omkring arbejdet med eleverne i landbruget. Det kan dit regionale LandboUngdomscenter hjælpe dig med.

Som leder har man brug for hele tiden at udvikle sig og få inspiration til at udvikle sine medarbejderes bedste sider.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle