Fælles politik i skraldespanden

»Det her er lige præcis det, der ikke må ske. At vi får en renationalisering af landbrugspolitikken,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, deler Jens Rohdes bekymring for konsekvenserne af den nye søjlefleksibilitet.

»Jens Rohde har helt ret. Fleksibilitet lyder jo som et plusord, men det dækker her over en katastrofe. Det åbner for, at vi nu får en landbrugspolitik, der er fuldstændig forskellig i EU's medlemslande, selvom hele idéen med EU er den modsatte, at vi skal konkurrere på lige vilkår. Det her er noget, statsministeren bliver nødt til at forholde sig til,« mener Martin Merrild.

Østeuropæisk perspektiv

Henrik Høegh, miljøordfører for Venstre og tidligere fødevareminister, deler også Rohdes vurdering.

»Med det her er den fælles landbrugspolitik smidt i skraldespanden. Jeg ser en meget stor risiko for, at ikke bare Frankrig men en række østeuropæiske lande nu vil tilgodese deres egne landmænd og neutralisere budgetreduktionerne på landbrugsbudgettet ved at overføre midler fra søjle 2. Mange af dem får en masse penge i landdistriktsstøtte, Polen får f.eks. lige så meget i landdistrikstøtte som i hektarstøtte, mens Danmark omvendt får en meget beskeden andel. Vi har desværre haft en statsminister, der stod rabat i øjnene på,« siger Henrik Høegh.

Schaldemose også imod

Christel Schaldemose, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet, er også modstander af søjlefleksiblitet, hvis den går begge veje.

»Jeg ser på det fra en miljøvinkel og mener, det rigtige er at overføre midler fra søjle 1 til søjle 2, som typisk kan finansiere miljøtiltag og andre ting i landdistrikterne. Men jeg er fra samme synsvinkel modstander af, at der føres penge den modsatte vej,« siger hun.

Christel Schaldemose deler også opfattelsen af, at søjlefleksibiliteten giver større nationale forskelle. Men, som hun siger, der er allerede i dag store forskelle på støtteniveauet i de enkelte EU-lande, ligesom der er eksempler på lande, der tidligere har benyttet sig af muligheden for 10 pct. frivillig modulation.

Hverken Christel Schaldemose eller Jens Rohde tør garantere, at Europa-Parlamentet vil kunne blive enigt om - endsige har politiske muskler til - at ændre på beslutningen om søjlefleksibilitet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle