Fjerner alger med højtryksrenser i juletræer

Rensning af juletræer med højtryksrenser kan være en fornuftig løsning, mener skovfoged.

Af Jens Mathiasen, Skovdyrkerne

Stigende problemer med alger på juletræer har fået dyrkere til at vaske tusindvis af træer med højtryksrenser.

Det kan være en god idé, lyder vurderingen fra Casper Pleidrup, der er skovfoged ved Skovdyrkerne Midt, Ry.

»Vi har endnu ikke mange erfaringer med vask af juletræer. Derfor er det svært at udtale sig meget konkret om det. Men min vurdering er, at det i mange tilfælde vil være fornuftigt. Det handler selvfølgelig om, hvor ramt træerne er af alger, og hvor stor gevinsten efterfølgende kan blive«, siger Casper Pleidrup, som er specialiseret i juletræsdyrkning.

Vaskede 3.000 træer

En af de dyrkere, der har gjort det, er Britt Brøchner-Nielsen. Hun har for nyligt vasket 3.000 træer i sin kultur.

»Det går faktisk ret hurtigt. Algerne sidder altid på nordsiden af træerne, så man skal lige vide, hvor man skal kigge«, siger Britt Brøchner-Nielsen, der er juletræsdyrker ved Skive i Nordvestjylland.

Hun har aldrig før vasket juletræer med højtryksrenser.

»Men vi kunne jo se, at alger på nålene gjorde mange af træerne usælgelige. Det er ærgerligt, når prisniveauet er så lavt i markedet, som det er lige nu. Vi var derfor villige til at prøve det her for at få flere træer solgt. Derudover håber vi også at kunne løfte rengjorte træer op i bedre klasser«, siger hun.

Stigende problem

Skovfoged Casper Pleidrup forklarer, at alger er en stigende udfordring. Specielt i de seneste to sæsoner har det været et problem.

Han opfordrer juletræsdyrkere til at bruge Skovdyrkernes rådgivning, inden man beslutter at vaske træer i større stil.

»Vi kommer gerne ud og giver en vurdering af potentialet i kulturen. Det er dyrt at vaske, det tager tid, og det er ikke det allersjoveste arbejde. Derfor skal man overveje, om det er umagen værd«, siger Casper Pleidrup.

Vælger man at gøre det, er det mest effektivt i fugtigt vejr. Under de forhold er det nemmest at skylle algerne af. Omkostningerne er typisk på mellem fem og ti kr. pr. træ.

»Prisen er baseret på de tilbagemeldinger, vi har fået fra dyrkere ved Skive, som har vasket flere tusinde træer i kulturerne«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle