Flere unge strømmer til landbrugsskolerne

Landbrugsskolerne melder om stigning på over 10 procent i antallet af optagne på landbrugsskolernes grundforløb. Men der er plads til mange flere.

For et erhverv som landbruget, der for tiden skriger efter kvalificeret arbejdskraft, er der godt nyt at hente ved at kigge derhen, hvor den arbejdskraft skal komme fra.

På landets 11 landbrugsskoler, som hører under foreningen Danske Landbrugsskoler, kan man nemlig melde om nye stigninger i antallet af optagne elever på det grundforløb, som leder direkte ind i hovedforløbet på landmandsuddannelsen.

I foråret i år begynder 11,2 procent flere elever på landbrugsskolernes ’Grundforløb 2’ end for et år siden. Går man tilbage til 2019, er det lykkedes for skolerne at hæve antallet af årlige optagne med 17,2 procent.

Fra formand for Danske Landbrugsskoler, Lene Søholt Jacobsen, der til daglig er forstander på Grindsted Landbrugsskole, lyder det, at især i de kommuner hvor der er et fokus på at styrke optaget på landbrugsuddannelserne, giver det tydelige resultater. Specielt der hvor skolen får aktiveret netværket omkring uddannelsen i erhvervet er der god søgning.

"Det betyder blandt andet meget, at uddannelsesvejlederne på folkeskolerne har fået mere kendskab til uddannelsen og kan snakke med deres elever om den", siger hun.

Plads til flere

Selv om der er stigning i antallet af ansøgninger, er der dog stadigvæk plads til mange flere. Som det er i dag, er der stadigvæk overskud af praktikpladser ude hos landmændene.

Der er til foråret optaget 673 på grundforløbet. Fra sekretariatschef i Danske Landbrugsskoler, Christian Schultz, lyder det, at var der dobbelt så mange, der startede på uddannelsen, ville man formentlig stadigvæk kunne finde praktikpladser til dem også.

"Der er så stor efterspørgsel på arbejdskraft i vores branche, at selv det her flotte tal for i år ikke er nok. På andre erhvervsuddannelser har de problemer med at skaffe nok praktikpladser, selv om de har et vigende antal optagne. Sådan forholder det sig ikke for os", siger han.

Fra formand Lene Søholt Jacobsen lyder det, at hun forventer, at den stigende - og for erhvervet nødvendige - trend med flere optagne på landbrugsskolernes grundforløb kommer til at fortsætte i de kommende år.

Den gode historie

Det bygger hun på flere ting. Ud over at få øget kendskabet til landbrugsuddannselserne blandt elever, der er på vej ud af folkeskolen, og deres forældre handler det bl.a. også om et øget samarbejde med landmænd om at blive såkaldt ’åbne praktiksteder’. Det indebærer, at man er klar til at tage folkeskoleelever i erhvervspraktik.

"Her er det vigtigt, at der er landmænd, der stiller sig til rådighed", siger Lene Søholt Jacobsen, der fortæller, at mange landmænd allerede i dag gør meget på den front.

"I havde selv en historie i sidste uge (side 4, red.) en historie med en ung landmand, der opfordrede til at åbne dørerne op for at vise erhvervet frem. Og sådanne historier kommer der flere og flere af, og det har bare en kæmpe positiv betydning", siger hun.

Hun fortæller, at det er skolernes oplevelse, at der kommer flere elever, som slet ingen familiær baggrund har i landbruget. Størstedelen af optagne er dog stadigvæk nogle, der kommer fra en omgangskreds, der i forvejen er tæt tilknyttet landbruget.

Faktaboks

Grundforløb 2

  • Landbrugssuddannelsens ’Grundforløb 2’ er specifikt målrettet mod hovedforløbet i landbrugsuddannelsen.
  • Grundforløb 2 kan også tages som ’EUX’-forløb, hvor man har gymnasiale fag sideløbende med landmandsuddannelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle