Gammel vandvarmer gav stød og høje celletal

Krybestrøm i vand og inventar gav en fordobling af celletal og køer, som ikke ville malkes hos Ole Lind.

Stikket skal aldrig sættes i igen!

Med en alvorlig og beslutsom mine tager Ole Lind stikket til den gamle Metro-vandvarmer frem. Det er støvet, for det er næsten to måneder siden vandvarmeren sidst var i brug.

Vandvarmeren blev definitivt slukket af svinerådgiver Kaj Østergaard, KHL, som har et særligt speciale i at finde krybestrøm.

Med sin helt egen evne til at føle strøm suppleret med brug af kobbertråd, fandt Kaj Østergaard, at der var overgang i vandvarmeren, og at strømmen pulsede i kontinuerlige mængder ud i vandforsyning og inventar hos Ole Lind ved Klovborg.

Større udbredelse

Ni dage efter at stikket blev trukket, tog celletallet et styrtdyk fra de 400.000, som havde været niveauet sommeren over til de nu mere vanlige 200.000.

»Og køerne ville pludselig gerne malkes igen«, lyder det opløftende fra Ole Lind, som siden begyndelsen af april havde været udfordret med faldende ydelse, færre besøg i de fem malkerobotter og markant stigende celletal.

Undervejs i processen har Ole Lind vendt hver en sten. Lige fra opdateringer af robotterne til tilskudsfoder. De talrige undersøgelser uden resultat kombineret med stadig flere nætter med begrænset søvn, fordi køerne ikke ville malkes i robotterne, fik Ole Linds kvægrådgiver Jens Ole Christiansen til at foreslå et besøg af Kaj Østergaard, eller Kaj Strøm, som han også kaldes.

»Jeg troede ikke på det i starten. Men alt ændrede sig til det bedre, da vandvarmeren blev taget ud af drift«, fortæller Ole Lind.

Han står frem med sin historie, fordi han frygter, at problemet er udtalt i husdyrbranchen. Tilmed frygter han, at kollegaer kan have smidt malkerobotter på porten pga. krybestrøm, uden at de nogensinde fandt ud af det.

»Hvis man malker i en malkestald ser man det nok ikke på samme måde. Køerne vil ikke ind, og så må man skubbe hårdere på. Men hvorfor vil de ikke ind? Det skal man undre sig over«, lyder opfordringen fra den midtjyske mælkeproducent.

Relæet fanger det ikke

Metro vandvarmeren hos Ole Lind, er ikke den eneste, som Kaj Østergaard har på sin samvittighed.

»Det er en klassiker, fordi varmelegemerne bliver trætte og begynder at aflede. Men det er stadig i så små mængder, at det ikke fanges af HFI-relæet«, fortæller han. Kaj Østergaard er ansat som svinerådgiver hos KHL i Kolding, men har de seneste fem år arbejdet fuld tid med uønsket strøm i stalde.

I øjeblikket er ventetiden på at få besøg fem-seks uger, og Kaj Østergaard modtager opkald fra alle driftsgrene med husdyr. Henvendelserne fra kvægbrugere har været stigende og tegner sig nu for 50 procent.

Selvom alle dyrearter kan mærke selv ganske små spændinger, er fjerkræ særdeles udsatte, fortæller Kaj Østergaard.

»Jeg har set eksempler på produktioner med rugeæg, hvor æggene ikke klækkede, ligesom jeg har set mink forvandle sig til kanibaler, fordi de fik elektriske spændinger. Det er voldsomme oplevelser. Også for landmændene som er vidne til det«, siger han.

Faktaboks

Problemer og konsekvenser

  • Celletallet steg fra stabile 200.000 op til 400.000.
  • Køerne tabte fire kg dagsydelse - 1,5 kg er hentet igen. Resten kan først hentes i næste laktation.
  • Kvierne begyndte at patte på hinanden - stressreaktion.
  • Køerne plaskede med vand i trugene, fordi det gav stød.
  • Ole Lind havde bemærket, at det kildede i fingrene, når han tog en kassette med råmælk op af vandbadet. Det er ophørt nu.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle