Grøn omsorg for unge - også i landbruget

Forskelligt arbejde i søer og store og små grise er langt bedre, end at sidde på et jobcenter og surfe rundt på nettet efter arbejde der alligevel ikke findes ...

Jo, Kenneth Jensen, 19, er godt tilfreds med sin ansættelse hos Søren Jensen ved Hammel, hvor han hjælper med at passe grisene. Han er en af de 11 ansatte på gården, som omfatter 1.800 søer og produktion af 18.000 slagtesvin. Her er der god brug for en hjælpende hånd, når der skal skrabes riste, drejes på foderautomaternes håndtag, fejes, flyttes grise og repareres vandrør, varmelamper m.m.

Løntilskud

Kenneth Jensen har været på arbejdspladsen i otte måneder. De første tre i jobtræning med kontanthjælp og senere som fast ansat med løntilskud til arbejdsgiveren efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats.

Han befinder sig bedre med praktisk arbejde end ved at sidde ved bøger og computer.

Ordningen passer dem begge godt. Søren Jensen får udført nogle opgaver på bedriften, og Kenneth Jensen har et arbejde, han er glad for, mens han overvejer, om han skal begynde på uddannelsen til dyreassistent eller noget helt andet.

Han sætter pris på, at der altid er nogen at tale med - også når han bliver usikker på, hvordan han skal tage fat på en bestemt opgave. Han kører hver dag 11-12 kilometer hjemmefra til arbejde i sin egen bil og har også taget kørekort til lastbil.

"Det er i hvert fald meget bedre end at sidde på jobcenteret fra morgen til aften og lede på computeren efter arbejde. Det var nærmest døden for mig. Her er der noget at lave hele dagen, hvis man vil," siger Kenneth.

Han kan godt lide arbejdet med svin. Hans forældre havde et par stykker, da han var yngre, men han kunne også tænke sig at arbejde med køer.

Søren Jensen er glad for at være med til at hjælpe en ung ind i erhvervet, og kan godt anbefale ordningen til andre landmænd. Det er dog også hans erfaring, at arbejdsgiveren og praktikanten skal passe til hinanden.

"Kenneth er faldet godt ind i rutinerne og passer sine opgaver godt. Men man skal også være parat til at give ekstra instruktion, og finde de arbejdsopgaver der passer praktikanten," forklarer Søren Jensen.

Jobkonsulent i Faurskov Kommune Inge Kirk kommer ofte ud til bedriften og taler med Kenneth om det, han lærer på arbejdspladsen, og om hans fremtidsplaner.

Hun er godt tilfreds med den rummelighed, hun har oplevet på de landbrug, som har fået unge ud i jobtræning og nogle gange også senere ansættelse.

"De er gode til at give den ekstra instruktion der er nødvendig, og præsentere dem for opgaver der er til at overskue," siger hun.

Hun vurderer, at der i hver af landets 98 kommuner er brug for mellem fem og ti praktikpladser til unge med særlige behov.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle