Han snor sig for at få præmie

Birger Kjeldsen, kødkvægavler på deltid, vil nødig undvære dyrene. Men nidkære regler belaster.

Birger Kjeldsen i Ouer mellem Hobro og Hadsund har to jersey-kalve i sin stald.

Ikke af lyst, men af nød.

Han er ikke særlig glad for kalvene, som er umulige at have med at gøre og hele tiden kommer op at slås. At fede på disse kalve koster kun og giver ikke afkast.

Alligevel har Birger Kjeldsen selv valgt at anskaffe sig de to jersey-kalve. For de sikrer ham handyrpræmier næste år, hvor bagatelgrænsen for handyrpræmier ellers vil dunke ham oven i hovedet. Nye regler, som er på vej, betyder, at der skal mindst leveres fem dyr om året til slagteriet for at få præmier på 400 kr. pr. dyr, og Birger Kjeldsen vil fra sin kødkvægbesætning på 14 moderdyr med opdræt kun sende tre dyr af sted til slagteriet i Hadsund.

Ustandselige regler

Birger Kjeldsen er en af mange deltidslandmænd, som må sno sig for ikke at blive ramt af bureaukratiet.

Han er godt og grundig træt af regler og bestemmelser, men han har gjort sig klart, at det nok ikke bliver bedre i fremtiden:

"Der kommer jo nye regler ustandseligt. De faste omkostninger er forholdsvis store i en lille besætning, og økonomien løber kun lige rundt. Hændelser et år som eksempelvis et kejsersnit betyder, at vi får underskud," siger Birger Kjeldsen sindigt.

Han var tidligere mælkeproducent, men satte de 55 køer ud af stalden for syv år siden. Det var enten-eller for ham. Udvide eller stoppe.

Han arbejder nu på en sæbefabrik i Hobro om aftenen efter at have passet køer på en nabogård. Og stalden herhjemme er bygget om til kødkvæget, så han ikke skal bruge for lang tid på det daglige arbejde.

Sutteflaske

Det begyndte stille og roligt med indkøb af nogle kreaturer af racerne Grauvieh og Simmentaler. Birger Kjeldsen har solgt dyr til eksport, men den trafik er nu gået i stå, forklarer han på marken over for stuehuset, hvor flokken græsser, og hvor en kalv kræver særlig opmærksomhed. Den er opvokset med sutteflaske og nærmest blevet et kæledyr, som gjorde stor lykke på dyrskuet i sommer:

"Jeg kunne selvfølgelig godt stoppe med kødkvæget, men så er der jo kun de store industribrug tilbage, og vi er meget glade for at have dyrene. Mine børn vokser op et sted, hvor de får indsigt i landbrug og dyrenes liv, og det er fint," siger Birger Kjeldsen, som håber på vilkår, så han også i fremtiden kan være som en stolt far, når han forcerer el-hegnet på den anden side af vejen.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle