Hollandsk minister truer dansk kalveeksport

Hollandsk landbrugsminister vil forbyde import af kalve fra Danmark. Eksportør maner til besindighed og sætter sin lid til markedskræfterne.

Der kan blive brug for at finde nye afsætningsmuligheder for 40.000 danske kalve, hvis den hollandske landbrugsminister Carola Schouten lykkes med sit forslag om at forbyde import af kalve fra bl.a. Danmark.

Den hollandske minister har stillet forslaget som led i en analyse af det hollandske landbrug, hvor ministeren bl.a. vil begrænse transporten af dyr. Her har Carola Schouten specifikt fokuseret på transporter af spædkalve og slagtedyr over otte timer, og det kan ramme Danmark, Irland og de baltiske lande.

Med de nuværende udfordringer med at tjene penge på at producere slagtekalve er eksporten af spædkalve essentiel for Danmark, vurderer Per Spleth, specialkonsulent hos DLBR Slagtekalve og Seges.

Hertil kommer, at op imod totredjedele af den samlede danske kalveeksport er salg af kalve fra besætninger med salmonella status 2. Hvis disse omsættes i Danmark, pålægges der restriktioner på købers besætning, og derfor sælges størsteparten til eksport.

»Som reglerne er nu, er det kalve, vi helst vil af med«, siger Per Spleth.

Ingen gang på jord

Hos en af landets største eksportører af spædkalve, Anders Rasmussen fra firmaet Kreaturhandler Anders Rasmussen A/S, møder forslaget ikke overraskende hovedrysten.

»Det har ingen gang på jord, og det er ikke noget, jeg frygter på kort eller lang bane«, lyder Anders Rasmussens reaktion.

Skulle det for ham utænkelige ske, vil kalvene søge andetsteds hen.

»Jeg tror på, at markedskræfterne vil løse det, hvis der skulle komme et forbud. Så kan det være, at vi skal eksportere til Tyskland eller et andet land. En løsning vil blive fundet«, vurderer Anders Rasmussen.

Fokus på transporten

Hos den hollandske brancheorganisation for kalveproducenter, SBK, vil man hellere fokusere på kalvenes velbefindende under transporten end transportens længde.

Brancheorganisationens sekretær Henk Bekman skriver i en mail til LandbrugsAvisen, at organisationen blandt andet fokuserer på omfanget af ventilation og muligheden for, at kalvene kan drikke vand af fleksible nipler.

SBK har taget kontakt til den hollandske landbrugsminister for at understrege, at det er vigtigt med fælles regler i EU for transport af kalve.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle