Hvedeudbytte stagneret de sidste 20 år

Hvor bør man investere og ofre mere omhu på sin bedrift i fremtiden. Det var den røde tråd på Gefions Planteavlsmøde onsdag og torsdag, der trak fulde huse. Et af emnerne: »Hvad begrænser udbyttet - hvorfor øges hvedeudbytterne ikke længere over årene?« gav planteavlskonsulent Lars Skovgård svar på.

»Fra 1960’erne til begyndelsen af 1990'erne steg danske hvedeudbytter i snit 1 hkg pr. hektar om året pga. sortsforædling og sprøjtemidler. Siden er udbyttet stagneret, så stigningen nu kun er på et kvart hkg i snit om året. Også selvom forædlerne stadig hæver potentialet i nye sorter med tæt på 1 hkg/ha pr. år - eller 20 hkg/ha over de sidste 20 år. Og mindre N-kvoter og høje udnyttelseskrav til husdyrgødning udgør kun tre-fire hkg/ha i alt,« sagde han.

At hvedearealet er steget meget i perioden og har presset hvede ud på dårligere jord, påvirker sammen med mere flerårshvede og stor fokus på nettomerudbytter også udbyttet negativt. Men det forklarer heller ikke hele stagnationen.

»De sidste 20 år har været præget af en støt faldende kornpris. Og det medførte en omkostningsjagt for at tilpasse markdriften til en kornpris på 70-80 kr. Med dagens høje kornpriser skal vi spørge os selv, om vi nu har sparet for meget på næringsstoffer, maskiner og mandskab,« lød det fra Lars Skovgård.

Han mener, at der er meget at hente ved at sætte fokus på det, man selv kan gøre - i stedet for at skyde skylden på politikerne. For eksempel øge jordens frugtbarhed med veldrænede marker, varieret sædskifte, velgødet jord, organisk materiale og nænsom færdsel. Også rettidighed og overblik er vigtigt for at få en optimal etablering, gødskning og sprøjtning af afgrøderne.

»Vær realistisk i stedet for optimistisk,« opfordrede han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle