Hvornår ser vi besparelser på veterinær-området?

Spørgsmål til Niels Vestergaard Salling, formand for Landbrug & Fødevarer, Veterinærudvalg.

Vi må sige, at staten har været hurtig til at pålægge os alle de nye afgifter og gebyerer, som partierne aftalte i veterinærforliget. Dem har vi hele tiden været imod både den gang og også nu. Det er så meget mere grelt, fordi vi intet har set til de besparelser på 57 millioner kroner om året, som skulle tilfalde landmændene. Fødevarestyrelsen har netop ændret i bekendtgørelsen om sundhedsrådgivning efter forliget, men vi er ikke en gang i nærheden af de besparelser, vi er blevet lovet.

Man går jo ud fra, at folk holder, hvad de lover. Det står jo sort på hvidt i forligsteksten, at intentionen er en samlet årlig besparelse for svinesektoren på 25 mio. kr., for kvægsektoren på 31 mio. kr. og de øvrige på en mio. kr. Vi må naturligvis forvente at fødevareministeren Folketingets politikere udmønter forliget som det er tænkt.

vi presser på og giver minister og embedsmænd ideer til, hvordan man kan udmønte besparelserne og nedsætte bureaukratiet, som det er forudsat i forliget. Det er forhold, som plager os i dagligdagen i bedrifterne og gør det unødvendigt svært at bidrage til samfundshusholdningen. Alle landmænd kender problemerne med bøvl og bureaukrati. Det mærkelige er, at partierne bag forliget samtidig også siger, de vil styrke eksporten og udvikling af arbejdspladser og velfærd.

For kvægområdet er vi lovet lempelser i sundhedsrådgivningen. Her må vi have fødevareministeren tl at mulighederne for færre besøg, om dyrlægen skal bruge mindre tid på besøget, eller om der skal skæres ned i dele af velfærdstjekket. De kan også se på forslagene fra Kvægbrugets Task Force, som viser, at der kan spares 100.000 kroner om året pr. bedrift i forhold til hollandske bedrifter. Jeg mener ikke, det er svært at komme i gang. Det kan kun gå for langsomt.

loh

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle