Kamp, køb og kærlighed i maskinbranchen

Med CNHs køb af landbrugsmaskindelen af Kongskilde lykkedes det DLG at komme ud af maskinbranchen. Den danske grovvaregigant havde længe kæmpet for at gøre Kongskilde salgsklar, og der var med stor tilfredshed, at man kunne overdrage nøglerne til CNH-koncernen.

Salget af Kongskilde er den sidste og vigtigste del i DLGs frasalgsproces.

Danish Agro, der er den anden store spiller på det danske grovvaremarked, gjorde det modsatte. Her har man i flere år arbejdet hårdt på at få flere nordiske maskinforretninger op at køre. Med opkøb har Danish Agro, som først blev Claas-importør sidste år, nu egne Claas-forhandlere i hele landet. Det store arbejde forventes at bære frugt inden for nær fremtid, og i 2017 er målet at omsætte for tre mia. kr. i den samlede maskinforretning og gerne en samlet omsætning i 2020 på fire mia. kr..

Allerede tilbage i 2012 beskrev Maskinforhandlerforeningens strategirapport, at nye store virksomheder ville begynde at interessere sig for det danske maskinmarked. I 2015 trådte bilimportøren Semler da også ind på scenen med et offensivt mål om at overtage al forhandling af John Deere i Danmark. Et mål, som man i Semler fik en del hug for, fordi hverken Herborg, Søllested eller Havdrup, der alle har John Deere på hylderne, havde hørt en lyd fra Semler. Og, ikke mindst, heller ikke havde tænkt sig at sælge. Semler endte med at blinke først og opfordrer nu til samarbejde i branchen.

Branchen tænker i stigende grad internationalt. Danish Agro vil sælge Claas i hele Skandinavien, og CNH er vokset i omsætning alene af den grund, at tallene nu også omfatter svenske aktiviteter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle