Kendt filmkøbmand: Økologi skal være investering - ikke almisser

Peter Aalbæk Jensen vil satse millioner af egne og venners penge på økologi for at gøre godt og tjene penge.

Når de forskellige grønne organisationer vil samle penge ind til at opkøbe landbrug og konvertere dem til økologi, står en af de mest kulørte danskere klar i kulissen med millioner. Investoren er filmkøbmand, som han ynder at kalde sig, Peter Aalbæk Jensen, der har kastet kærligheden på økologi.

Hvorfor nu det?

»Jeg er stor supporter af både økologisk og konventionelt landbrug, men jeg mener, at man skal bruge os med grunker på kistebunden til at træde i karakter og gøre verden mere fornuftig,« siger han.

For nyligt søgte Samsø Økojord penge til en økologisk fond, og Peter Aalbæk Jensen var i dialog med dem.

»De snakkede om at lave støttefonde til et godt drevet økologisk landbrug, som ledte efter en ny, yngre ejer. Jeg foreslog, at de lod folk investere i økologi i stedet for, at økologi skal være almisser. Hvem som helst vil gerne eje 10 kvadratmeter på Samsø, og det er en måde at gøre det lidt mere forretningspræget. Men det er også at vise respekt for de unge, der skal drive det landbrug, at det ikke er på almissevilkår. Det giver dem selvrespekt, at de betaler et afkast på en procent,« forklarer han.

Og Peter Aalbæk Jensen fik ret. Projektet var overtegnet, før de nåede ret langt, især fra lokal side - og han fik ikke lejlighed til at sætte sine grunker i det. Men de ligger klar.

Hvorfor investere med en så lav forrentning?

»Min generation har fået i hoved og røv hele livet. Nogle vil hellere holde ferie fire gange om året end at gøre noget fornuftigt. Men min røvforkælede generation bør da investere i nye generationer. I forhold til, hvad jeg ellers får for mine penge i øjeblikket, er det i øvrigt fint at få en procent. Der er et stort element af sikkerhed i det.«

Hvad betyder det for dig, at det lige er økologi?

»Jeg er først og fremmest købmand. Jeg kan se, at hver gang, jeg rejser til en by, er der ti nye spisesteder, der satser på økologi. Tænk når det breder sig til Asien, USA og Latinamerika, - det er helt vildt stort potentiale. Danmark er verdens lykkeligste land med en fantastisk historie om, at vi passer på miljøet, ikke forurener og har vindmøller. Økologi peger samme vej. Vi skal ikke konkurrere på pris, men på renhed og fødevaresikkerhed. Økologi er et ekstra ben til landbruget.«

Man taler jo også om, at man ikke kan brødføde verden med økologi?

»Der er mindre udbytte, men af hvad? Man kan brødføde verden, hvis man spiser noget andet, end man plejer. Jeg har en kantine, hvor vi spiser vegetarisk to gange om ugen. Så kan vi omlægge til økologi. De vegetariske dage synes jeg, der er mere energi i medarbejderne, end de dage, de har fået seks frikadeller til frokost. Jeg vil ikke lyde frelst. Jeg er købmand og højreorienteret. Økologi er ikke et flippet projekt, det er snusfornuft og god økonomi.«

Men Samsø Økojord fik jo ikke brug for dine penge?

»Ikke endnu. Jeg har sagt, at de bare skal komme an, men de skal ikke føle sig overtaget af pengestærke udenbys, hvis de lokale vil selv. Jeg har også investeret i et slagteri på Samsø. De kan en masse og gør noget i stedet for at sidde og flæbe over at være et udkantsområde. Det er godt for udkantsområder med investorer som os, når de er truet af kreditforeninger.«

Flytter lidt økologi på Samsø noget?

»Jeg har også gang i et økologisk samfund med 50 boliger på Sjælland, hvor vi skal genanvende alt. Hvorfor skylle vores pis og lort ud, når vi kan bruge det til at dyrke grønsager? Det er skide interessant, og jeg tror, der er en forretning i det. Jeg vil gerne have et ben i både øsamfund og forstadsøkologi.«

Hvor meget vil du investere i økologi?

»Jeg kan sagtens skaffe fem mio. kr. af egne og andres lommer til Samsø, så kan de gøre, hvad de vil.«

Du bor selv på landet. Er gården økologisk, og har du tid til at passe den?

»Den er under omlægning. Og ja, der sker det absurde, at jo mere jeg går ind og ud af en traktor, des flere film får jeg sat i gang. Det giver en lykkefølelse og et kreativt overskud, som filmselskabet nyder godt af. Det er fysiologisk påvist, at det udvikler lykkefølelseskemikalier at have fingrene i muld. Jeg er stolt af, at vi er et landbrugsland, men vi må positionere os. Det er ligesom, når vi laver film - så skal det være noget andet end Hollywood.«

Faktaboks

Peter Aalbæk Jensen

  • 60 år.
  • Stiftede Zentropa sammen med Lars von Trier.
  • Kalder sig filmkøbmand.
  • Erfaring som producer, produktions manager, skuespiller og manuskriptforfatter.
  • Primær opgave: At sprede godt humør.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle