Kinesere etablerer dansk forædlingsfirma

Danmark er verdens bedste sted at forædle nye spinatsorter, som kineserne hungrer efter, mener forædlingsdirektør.

Danmark er verdens største producent af spinatfrø, men mere end 95 procent af sorterne stammer fra udenlandske forædlere. Men i samarbejde med et af de førende lokale frøfirmaer i Kina, DeSeed China, er firmaet DeSeed Denmark A/S etableret med henblik på at forædle nye spinatsorter, som skal mætte bl.a. det asiatiske marked, ikke mindst Kina.

God lokalitet

Danmark er ifølge direktør Ole Johansen ikke valgt, fordi det er det billigste sted at forædle, men fordi det er det bedste sted.

»Her kan vi forædle for nogle mål, som vi ikke kan forædle for i Kina«, siger han.

Spinat er en langdagsplante, som hurtigt vil gå i stok i Danmark. Det er godt for frøavlerne, men ikke, når man dyrker bundtspinat til konsum. Ikke alle sorter går lige hurtigt i stok, men da Danmark ligger på 55. breddegrad, kan man hurtigere se, hvilke sorter der er mest stokløbningstolerante. De vil endda være endnu mere utilbøjelige til at løbe i stok i Kina og andre lande med kortere daglængde.

Resistens

Danmark er også et godt sted at arbejde med resistens mod svampe, virus og bakterier, for eksempel spinatskimmel, grundet klimaet.

»På grund af mange år med et-barns politik i Kina, går kineserne meget op i, at maden skal være sund til de få børn, der er, og det betyder at der også i Kina er fokus på at reducere pesticidforbruget«, siger Ole Johansen.

Ud over de klimatiske fordele peger han på, at danske medarbejdere er gode til at følge protokoller i forædlingen. Der skal være godt styr på alt materiale, når linjerne krydses, og de forskellige patogener, man inficerer planterne med, skal holdes helt adskilt.

Følger produktion

DeSeed China får allerede fra 2018 produceret en del spinatfrø i Danmark hos Vikima og Jensen Seed baseret på sorter forædlet i Kina. Ole Johansen mener, det er en fordel for et forædlingsfirma at være tæt på produktionen.

»Så kommer forædleren ud i produktionen og følger deres børn. Der skal være rigeligt pollen i hanlinjen, og hunlinjen skal have højt frøudbytte. Blomstringen af han og hun skal også være godt synkroniseret. Det gør det nemmere for frøavleren at få godt frøudbytte, og så bliver sorten mere konkurrencedygtig«, forklarer han.

Bor på Fyn

DeSeed Denmark har etableret sig på samme adresse som Aarhus Universitets (AU) forsøgsstation i Aarslev på Fyn, da universitetet er ved at flytte til Jylland. Det er en fordel, fordi de har kunnet leje sig ind i drivhuse, klimakamre og kontorer.

»Stedet er som skabt til et forædlingsfirma, og de er meget imødekommende over for deres nye nabo,« siger Ole Johansen.

Han øjner også muligheder for projektarbejde med Aarhus Universitet. Endelig glæder han sig over, at han nemt kan rekruttere kompetent personale på Fyn, der har tradition for gartneri.

Faktaboks

DeSeed Denmark A/S

  • Moderfirmaet for DeSeed Denmark A/S har base i Hong Kong. Selskabet forventer indtægter fra det nye spinatforædlingsprogram efter 5-7 år, som er det tidligste at nye sorter kan være klar. Da der er indtægter fra inspektion af spinatfrømarker i Danmark for forretningspartneren DeSeed China, forventes økonomisk balance efter fire år.
  • De sorter, de krydser, stammer fra genbanker og eksisterende sorter på verdensmarkedet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle