Kommentatoren: Husk, at landmænd har mere brug for politikere end omvendt

Men landbruget gør det godt og opnår gode resultater ved at søge samarbejde, mener Hans Engell.

Hvem tror du egentlig, der har mest for brug for den anden part. Landmanden eller politikeren?

Hans Engell kigger lidt afventende for første gang i interviewet, inden han selv giver svaret: »Jeg tror, man på Axelborg og i landbruget fejlvurderer politikerne. De er ikke så imponerede over organisationer og andre interessevaretagere som tidligere. Hver eneste dag får politikerne et hav af henvendelser fra alle, der gerne vil have indflydelse på de politiske resultater. Landbruget har ingen særstilling længere. Christiansborg har en anden dagsorden. Politikerne har fokus på at få deres egne ting igennem, på at være synlige og på at blive genvalgt. Magt, synlighed og indflydelse«.

Med det på plads har politisk kommentator og tidligere toppolitiker for Det Konservative Folkeparti, Hans Engell, masser af ros til landbruget:

»Landbrug & Fødevarer gør det godt. Organisationen har opnået fantastiske resultater ved at forhandle. Både rød og blå blok har en vækstdagsorden, som landbrug passer perfekt ind i«, lyder vurderingen.

Landbruget overspiller

Under overskriften »Når det hele drukner i spin og magtspil« skal Engell på LandbrugsMediernes Vækstkonference 22. september levere en kamprapport fra den politiske slagmark. Og som politisk iagttager har Engell en ret præcis fornemmelse af, hvordan det politiske spil på Christiansborg og opland fungerer.

Derfor kommer der også en advarsel oven i rosen:

»Landbruget har det med at overvurdere sig selv og sin betydning. Erhvervet lægger alle i følgeindustrien, service-og transportsektoren oven i dem, der er beskæftiget i primærlandbruget. Så kommer man op et højt antal, der er afhængig af landbrug«, forklarer Hans Engell og tilføjer:

»Men det er ikke noget reelt billede af landbrugets betydning, og landbruget repræsenterer ikke de andre erhvervsgruppers interesser. Ingen politiker hopper på den. Det kort overspiller landbruget ofte«.

Med en fortid i de konservatives pressetjeneste, menigt folketingsmedlem, minister og partileder er det svært at finde nogen, der ved mere om dansk politik end Hans Engell. Han understreger da også, at selv om vælgerne har en korttidshukommelse, husker politikerne som elefanter. Især når det handler om, hvem man kan stole på, og hvem man helst skal undgå at blive set sammen med:

»Ingen politiker gider komme igen til et møde, hvis man sidste gang blev skældt ud, sådan som det er sket på landbrugsmøder. De tider er forbi, og den attitude rammer kun landmændene. De får intet ud af det. Det bekræfter kun billedet af sure og besværlige landmænd«, siger Hans Engell og vender tilbage til sin pointe om samarbejde:

»Landbrug & Fødevarer har virkelig fået meget ud af at være en troværdig samarbejdspartner, der leverer fakta, som politikerne kan bruge 1:1«.

Hvem vinder valget

En anden vigtig grund til landbrugets politiske succes skal findes i sammenlægningen af Miljø- og Fødevareministeriet. Derved er erhvervet sluppet for at blive en kampplads.

»Men får vi en rød regering efter et valg, så gætter jeg på, at ministeriet bliver splittet op igen for at tilfredsstille støttepartierne på venstrefløjen«, lyder Hans Engells gæt. Hvem, der vil vinde ved et valg, har han også et bud på:

»Lars Løkke. Han gør det jo godt og møder verdens statsledere. Mette Frederiksen mødes vist kun med fagbevægelsen«.

Mine fokusområder

  1. Forkerte tal: Hvis der er den mindste tvivl om tal og fakta, så vil politikerne altid vælge at lytte til embedsværket frem for lobbyisterne. 
  2. Attituden: Landmænd kommer ingen vegne med hårdtslående retorik, sure miner og skældud. Alle politikere ved, at det vil spænde ben for deres karriere, hvis de bliver set for meget sammen med et vredt erhverv.
  3. Noget for noget: For en politiker er de mest interessante dem, som man kan indgå en aftale med. Noget af det værste som politiker er, hvis en samarbejdspartner ikke bakker op om det resultat, som man har opnået. Det bliver husket.

Faktaboks

Det med småt ...

Trods mange år i politik 
er der to ting, der kan 
overraske Hans Engell:

  • At der er vælgere, der 
tror på Liberal Alliance 
og Alternativet. »Det giver ingen mening«.
  • At interessegrupper svigter politikerne efter en fiasko.
»Man kan være helt sikker på, at politikerne husker, hvis de ikke få opbakning«.

Det vil jeg tale om 
på Vækstkonferencen

  • Når det hele drukner i spin og magtspil - en kamprapport fra den politiske slagmark. 
  • Landbrugets indflydelse på den politiske dagsorden.
  • Politik udvikles på Christiansborg og de sociale medier. Ikke på møder ude i landet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle