Landmænd og Martin Merrild enige: »Vi vil ikke have tørkehjælp«

Selv om tørken rammer landmænd hårdt, ønsker de fleste ikke en egentlig tørkehjælpfra staten.

Tørkehjælp er som at tisse i bukserne og giver flere ulemper end fordele. Hvis landbruget får tørkehjælp fra staten på et par hundrede mio. kr. men taber 4-5 mia. kr. vil de få skudt i skoene, at de har fået en masse støtte. Det mener Poul Christiansen, Kolding, der var en af de fem landmænd der mandag og tirsdag fik besøg af L&F-formanden Martin Merrild, som kørte rundt for at se på tørkens alvor hos medlemmerne.

Svært at fordele

Martin Merrild tror heller ikke selv, at tørkehjælp fra staten vil være realistisk eller en vej frem.

»Der var ikke gode erfaringer med det i 1992, og for et par år siden opgav svenskerne at finde en løsning på det«, siger han.

Han peger på, at staten jo ikke vil give støtte til dem, som alligevel vil gå fallit, og så bliver det meget svært at finde en måde at fordele tørkehjælp på.

Derimod kan man se på en lang række andre lempelser, mener han. Det kunne være tilladelse til at udnytte biomasse på brakarealer, lempelser på datokrav som bliver umulige at overholde. Momskreditter, pause på pesticidafgifter og jordskatter og meget andet kunne også være en lempelse.

Desuden vil L&F kunne arbejde på at få dispensation til en række datokrav.

»Jeg har jo kunne se på min tur rundt til landmænd, at det udlæg, der skulle blive til efterafgrøder, ikke er der, når markerne er høstet, og når det er så tørt, er det svært at få noget som helst til at spire frem til en bestemt dato«, siger han.

Landbrug & Fødevarer har lavet et langt katalog over mulige tiltag, som primærbestyrelsen drøftede ved et ekstraordinært bestyrelsesmøde onsdag.

Opbakning

Martin Merrild får i øvrigt opbakning til ikke at gå efter decideret tørkehjælp fra fire ud af de fem tørkeramte landmænd, han besøgte tidligere på ugen.

»Vi står ikke med hatten i hånden. Men L&F kan måske hjælpe med at få lempet nogle regler«, siger Andreas Nielsen, mælkeproducent ved Kirke Hyllinge.

Frøavler Niels Peter Christiansen i Ringsted siger også klart nej tak til tørkehjælp, trods udsigt til milliontab, mens Jens Jørgen Hansen, kartoffelavler ved Ejstrupholm finder statstørkekhjælp urealistisk.

»Det er bedre at være selvhjulpen, vi skal også tænke på vores omdømme«, siger han.

Derimod mener Hans Chr. Clemmensen, svineproducent ved Børkop, at situationen er så alvorlig for erhvervet, at Martin Merrild kommer til at bede om hjælp. Tørken kommer nemlig samtidig med at svinenoteringen er godt to kr. lavere end foret år siden.

Faktaboks

  • Vandunderskuddet ved udgangen af juni måned er større end i noget tidligere år siden 1970, og tørken er dermed også værre end i 1992

Kilde: Seges

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle