Landmænd skal overveje leasing frem for køb

I takt med, at bankerne har strammet betingelser for udlån, har leasingselskaberne fået større markedsandel.

"Vi kan finansiere meget udstyr billigere end bankerne, fordi vi har specialiseret os i finansiering af netop landbrugsmaskiner. Det betyder, at tab på kunder begrænses og at administrationen er meget smidig." Det fastslår kundechef hos Leasing Fyn Troels Østergaard. Selskabet har mærket, at pengeinstitutterne i dag tager højere renter og har strammet deres kreditvurdering sammenlignet med tiden før krisen. Det har fået flere landmænd til at overveje at lease ikke blot traktorer og markmaskiner, men også andet udstyr, der traditionelt hører hjemme i stalden.

"Udstyr som maleblandeanlæg og malkerobotter har i flere år været et oplagt leasing-emne, men det er også muligt at lease fodringsanlæg og i visse tilfælde udstyr som transponderanlæg til drægtige søer," forklarer Troels Østergaard.

For at leasing kan være aktuelt, skal udstyret være let at adskille fra andre bygninger, andet inventar og fra andre maskiner på ejendommen. Ligeledes skal det ved inspektion på ejendommen være let at bestemme, hvad der hører med til det leasede, og hvad der ikke gør. Det kan være et problem, at funktionen af meget udstyr på et landbrug er afhængigt af andet udstyr og derfor isoleret set ikke har megen værdi.

"Det kan for eksempel være vanskeligt at afgøre, hvor mange snegle der hører med til en fodermølle, men hvis sneglene udgør en mindre del at den samlede investering, vil det ikke nødvendigvis være afgørende for, om vi vil gå ind med en finansiering," siger kundechefen.

Individuel vurdering

Et leasingselskab foretager en almindelig kreditvurdering af landmanden på baggrund af blandt andet årsrapporter og budgetter. Desuden aflægger Leasing Fyn altid et besøg hos kunden ved større engagementer.

"Er disse ting i orden, klarer vi de fleste henvendelser om finansiering i løbet af en til to dage," forklarer Troels Østergaard.

Omkostningerne ved at lease er mindre, end det normalt koster at få udvidet sin kassekredit i banken.

"Det koster typisk 2.900 kr. at oprette en leasingaftale på en maskine til en mio. kr. Det er langt billigere end at få udvidet kassekreditten med et tilsvarende beløb," siger han. Troels Østergaard oplever ofte, at pengeinstitutterne ikke ønsker at udvide deres engagement hos en landmand, og at det er baggrunden for den første henvendelse fra landmanden.

"Har landmanden allerede lån for 10 mio. kr. i banken, er banken måske tilbageholdende med at låne yderligere en mio. kr. ud og ser hellere, at landmanden leaser sin nye maskine," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle