Lone Andersen: Fingrene væk fra landbrugsloven

Dan Jørgensen og Henrik Sass Larsen skulle hellere bruge kræfterne på at forbedre rammevilkårene for de mindre landbrug end på at sende landbruget i hænderne på kapitalselskaber, sagde Lone Andersen.

»Vores regering med Dan Jørgensen og Henrik Sass Larsen i spidsen har besluttet at gøre op med selvejet. Jeg kan kun tolke det derhen, at de ønsker større landbrugsenheder, der gerne må være i hænderne på kapitalselskaber.«

»Det er mit håb, at regeringen vil besinde sig og droppe liberaliseringen af landbrugsloven og i stedet stå ved de pæne ord om at arbejde på at skabe liv og vækst i landdistrikterne!«

Sådan lød det fra Lone Andersen på Familielandbrugets årsmøde, hvor hun benyttede sin første formandsberetning til at slå et slag for én af Familielandbrugets mest grundfæstede mærkesager: Landbrugsloven. Hun frygter, at opgøret med selvejet ikke blot vil tiltrække ny kapital til landbruget, men især giver frit løb for jordspekulanter. Det vil give stigende jordpriser til skade for de unge, der vil ind i erhvervet.

»I min optik er der ingen tvivl om, at spekulation i jord bliver en udfordring i fremtiden,« sagde Lone Andersen.

Let generationsskiftet

Men stigende jordpriser på et liberaliseret marked er det kun én af de barrierer, de unge kæmper med, sagde Lone Andersen.

Dels har de svært at låne penge, dels er reglerne for succession »dybt urimelige«. Derfor bør regeringen sætte gang i generationsskiftet - bl.a. ved, at sælgerpantebreve, ligesom gælden, kan afregnes løbende i stedet for straks. Og så skal successionen gøres lettere for ikke-landmandssønner, som det i dag tager tre år at indgå ejerskifte med, mod ét år for familiemedlemmer.

»Med relativt få ændringer vil vi kunne hjælpe de unge, som kan være med til at sikre vores erhverv i fremtiden,« mente Lone Andersen.

Inviterer Phil Hogan

Lone Andersen angreb også forringelserne af virksomhedsordningen og tankerne om at afskaffe bondegårdsreglen, ligesom hun kritiserede landbrugsreformens bøvl og bureaukrati og krav om afgrødevariation.

På den baggrund ser hun frem til at møde den nye landbrugskommissær, irske Phil Hogan, som hun vil invitere på besøg snarest muligt.

»Personligt er jeg glad for, at der er valgt en irer til posten. De har jo trods alt en del danske rødder og sans for humor,« sagde Lone Andersen.

Facebook og logo

Lone Andersen kom også ind på Familielandbrugets faldende medlemstal, som er en udfordring af de helt store.

Derfor er kommunikation til omverdenen og profilering af familielandbrugets mærkesager et stort fokusområde, som sektionsbestyrelsen har taget fat på, bl.a. ved at sætte gang i en modernisering af Familielandbrugets logo. Men alle i Familielandbruget bør desuden benytte sig af de gratis og moderne kommunikationsplatforme såsom Facebook og Instagram, mente hun.

Flere medlemmer

»Ved at være en forening med en bred palet, som kommunikerer godt om det, ved jeg, vi sammen kan få vendt medlemsafgang til medlemstilgang,« lød det optimistisk fra Lone Andersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle