Markant fald i svampemidlers virkning mod septoria i 2014

Virkningen af triazoler mod septoria i vinterhvede har i en årrække ligget på 70-80 procent men faldt i 2014 til en virkning på blot 40 procent i flere tilfælde. Det bekymrer landskonsulent.

Flere landmænd har i år oplevet, at de ved bekæmpelse af septoria i vinterhvede har opnået en ringe effekt.

En af årsagerne til den nedsatte effekt kan være et usædvanligt højt smittetryk af septoria, der har været i 2014. Men ifølge Ghita Cordsen Nielsen, VFL, og Lise Nistrup Jørgensen, Aarhus Universitet, er virkningen af de midler, vi bruger til at bekæmpe septoria, også svækket. Dermed ser det ud til, at vi er ved at få de samme problemer, som landmænd i England og Irland har kæmpet med i nogle år. Nemlig at en ny mutation hos septoria - i kombination med tidligere kendte mutationer - har ført til, at midler der indeholder triazolerne epoxiconazol og prothioconazol har nedsat effekt mod septoria. I England kunne man allerede i 2012 registrere, at der ved sprøjtning med en halv dosis af epoxiconazol kun blev opnået en effekt på 20-40 procent. Helt så slemt står det ikke til i Danmark. Men efter at have opnået en effekt på 70-80 procent ved sprøjtning med to gange halv dosis af epoxiconazol i en årrække er der i 2014 i flere tilfælde blot opnået en effekt på 40 procent.

Ingen nye midler på vej

Den nedsatte effekt af triazoler mod septoria er ifølge Ghita Cordsen Nielsen et stort problem, da der ikke er nye midler med mere effektive virkemekanismer på vej.

»Godkendelse af flere SDHI-midler vil kunne lette presset på triazolerne. Men der er desværre også en betydelig risiko for, at septoria vil udvikle resistens mod SDHI-midlerne,« siger hun.

For at mindske denne risiko anbefaler hun derfor, at midler der indeholder boscalid (Bell og Viverda), som hører til gruppen af SDHI-midler, maksimalt bruges to gange pr. vækstsæson i vinterhvede.

Forebyg resistens

»Når problemerne med resistens er større i Englang, er det dels fordi de har et meget højt smittetryk mod septoria, dels fordi de gennem en årrække har kørt med høje doser tre-fem gange i løbet af en vækstsæson,« siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun anbefaler, at man undgår at dyrke meget modtagelige sorter, og at man maksimalt udfører tre svampesprøjtninger med triazoler pr. vækstsæson - og at man ved en eventuel meget tidlig sprøjtning undgår at bruge triazoler og SDHI-midler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle