Massiv klimaafgift får massive hug

Dansk erhvervsliv frygter, at høj CO2-afgift skubber produktion og udledning til udlandet.

Mandag klokken 10.00 blev en længe ventet klimaplan præsenteret. Kl. 12.00 var planen død«.

Sådan lød analysen fra Berlingske, dagen efter Folketingets uafhængige ekspertpanel Klimarådet fremlagde sin klimarapport.

Rapporten er lang række anbefalinger til, hvordan Danmark når målet om en 70 pct. reduktion i 2030, men som Berlingske pointerer i sin analyse, gik der ikke længe, før kritikken var lige så stor, som rapporten er ambitiøs.

Centralt er nemlig en massiv afgift, de fleste økonomers yndlingsværktøj, på udledning af CO2 efter et princip om, at udlederen betaler.

Produktion til udlandet

Afgiften ligger på 1.500 kr. pr. udledt ton CO2, og for at sætte det i perspektiv har Landbrug & Fødevarer udregnet omkostningerne for en gennemsnitlig mælkebedrift: 2,5 mio. kr. lyder prisen.

Det er vel at mærke for en driftsgren, hvor det gennemsnitlige overskud lå på omkring 0,5 mio. sidste år.

L&F står dog langtfra alene med kritikken, hvor også Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Energi og Dansk Metal bakker op.

Det fælles argument er, at en så høj afgift kun kommer til at smadre dansk konkurrenceevne og sende arbejdspladser, vækst og nå ja, CO2-udledning til udlandet.

Jublende støttepartier

Politisk er det tydeligt, at de store partier som Socialdemokratiet og Venstre i disse klimatider ikke kategorisk tør afvise noget som helst op til klimaforhandlingerne.

Afgifter bliver en vej at gå, selv om Klimarådets foreslåede beløb »næppe er spiseligt for regeringen«, som klimaminister Dan Jørgensen udtaler til flere medier.

Ikke desto mindre lægger rapporten et hårdt pres på ministeren, da flere af støttepartierne jubler over Klimarådets anbefalinger.

»Slut med sort snak«, lyder det fra Radikale Venstre, der kræver handling nu og en »klimaets akutpakke«.

Ifølge SF indgyder rapporten håb, mens Enhedslisten bifalder kæmpeafgifter på oksekød, mælk og benzin.

Det er efterhånden længe siden, Dan Jørgensen triumferende vedtog »en af verdens mest ambitiøse klimalove«, og nu skal han balancere blodtørstige støttepartier og nervøse erhverv.

Virkeligheden har ramt Klimaministeriet - hårdt.

 

Udtag lavbunde

Med præsentationen af Klimarådets rapport er klimaforhandlingerne skudt i gang for alvor.

Først tages der hul på affald og genanvendelse, som følges op af energi og industri, hvorefter det er tranportens og landbrugets tur.

Konkret på landbrugsområdet kommer forhandlingerne bl.a. til at dreje sig om udtagning af lavbundsjorder.

På finansloven er der afsat midler til at udtage ca. 15.000 ha i 2030, mens Klimarådet anbefaler, at vi kommer op på 50.000 ha.

SF har allerede over for landbrugsavisen.dk bedyret, at netop penge til udtagning bliver et vigtigt punkt for partiet,

Læs også side 12-13

Faktaboks

Om Klimarådet:

  • Klimarådet er et uafhængigt ekspertpanel bestående af seks menige medlemmer og en formand, som udpeges af klimaministeren.
  • Rådets opgave er at vurdere, om Danmark opfylder egne målsætninger, og komme med anbefalinger inden for sektorerne.
  • Blandt medlemmerne er Marie Trydeman Knudsen, forsker i bæredygtighed af landbrugs- og fødevaresystemer, og Jette Bredahl Jacobsen, professor i miljø- og ressourceøkonomi.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle