Med godt landmandskab kan vi spare nogle procenter glyphosat

Lad os bare slå fast: Det kan virke som et paradoks, at vi nu lancerer en handlingsplan for at reducere forbruget af glyphosat, et af de mindst belastende og allervigtigste pesticider.

Det er imidlertid også et udtryk for, at vi er nødt til at agere i den politiske virkelighed, der baserer sig på mangt og meget andet end naturvidenskab og risikovurderinger. Og så motiverer det absolut, at vi ikke vil stå i samme situation som de udenlandske landmandskollegaer, der oplever seriøse udfordringer med resistens.

Med den plan, som er vedtaget i L&F’s primærbestyrelse, så har vi mulighed for at reducere forbruget uden de voldsomme omkostninger. Samtidig sender vi et stærkt signal til politikere og befolkning, at vi anerkender deres bekymring for glyphosat. Selv om vi altså på ingen måde anerkender præmissen.

Vejen til at finde procenter i produktionen går gennem et stadigt stigende fokus på en behovsbestemt anvendelse af glyphosat.

”Need to” – ”nice to”

Vi skal bruge glyphosat i det omfang, det er nødvendigt - og blive endnu bedre til at skelne, hvad der er ”need to,” og hvad der er ”nice to”.

Men der er procenter at hente. Før høst-anvendelsen udgør 40 % af forbruget. Det betyder, at før høst-anvendelsen udgør det største potentiale for nedsættelse af forbruget.

På kort sigt handler det i høj grad om at reducere brugen af glyphosat til nedvisning af foderafgrøder som høsthjælp til et minimum. På længere sigt skal brugen til det formål helt elimineres undtagen i helt særlige tilfælde, som hvis lejesæd eller ukrudt direkte truer høsten af marken.

Hertil kommer en række andre foranstaltninger, blandt andet at målrette brugen af glyphosat før høst mod rodukrudt på baggrund af bedre monitering og at minimere brugen af glyphosat i stub uden rodukrudt.

Det er indsatsmuligheder, som vi kommer til at informere kraftigt om i en række kanaler.

I samarbejde med lokale planteavlskonsulenter er der udvalgt seks bedrifter, som ønsker at arbejde målrettet med en handlingsplan for fornuftig og behovsbestemt anvendelse af glyphosat på deres bedrifter.

Erfaringerne fra de seks bedrifter vil også løbende blive delt på en række medier og platforme, så alle får mulighed for at trække på deres erfaringer.

Sektorbestyrelsen for Planteproduktion har hele tiden haft stærkt fokus på at holde sig strengt til det faglige spor i udformningen af de anbefalinger, der følger med glyphosat-handlingsplanen.

Jeg håber, at alle planteproducenter vil tage godt imod handlingsplanen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle