Medlemstilbagegangen bliver stadig mindre

Medlemstilbagegangen var 3,5 procent fra 2017 til 2018. Ny kontingentmodel er på vej.

Medlemstilbagegangen hos Landbrug & Fødevarer har i flere år været større end den strukturelle udvikling. I år er tilbagegangen knap et procentpoint lavere end sidste år og dermed tæt på den strukturelle udvikling. Men det betyder ikke, at organisationen mindsker fokus på medlemmerne.

»Det er positivt, at medlemstilbagegang er mindre end i de foregående år. Den positive udvikling skal dog ikke være anledningen til at hvile på laurbærrene. Vi har stadig behov for at fastholde en kraftig opmærksomhed på området«, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Opgaven langtfra slut

Organisationen har som helhed oplevet en tilbagegang i antallet af aktive medlemmer på 3,5 procent fra 2017 til 2018. Der er således tale om en mindre tilbagegang end i de to foregående år, hvor tilbagegangen kunne opgøres til henholdsvis 4,3 procent i 2017 og 5,0 procent i 2016. Landbrug & Fødevarer har således 21.441 aktive medlemmer og 8.356 interessemedlemmer på primærsiden.

Udviklingen vidner om, at det ekstra fokus på fastholdelse og rekruttering af medlemmer har båret frugt. Men opgaven er langtfra slut. Strukturudviklingen vil fortsat gnave af medlemstallet, og der er fortsat landmænd, der ikke har et medlemskab.

»Det er vigtigt, at vi også fremadrettet prioriterer en aktiv indsats for at fastholde vores nuværende medlemmer og rekruttere nye. Og ikke mindst, at vi stadig øger tilfredsheden hos de landmænd, der står bag organisationen«, erklærer Martin Merrild.

Strukturelle udvikling

En stor del af medlemsfaldet fra 2017 til 2018 kan tilskrives den generelle strukturudvikling. Det samlede antal af landbrugsbedrifter i 2018 er dog endnu ikke præcist opgjort, men generelle tal fra Seges viser, at den strukturelle tilbagegang i perioden 2000-2016 har været henholdsvis 3,8 procent for heltidsbedrifter og 1,3 procent for deltidsbedrifter.

Ny kontingentmodel

Den fortsatte strukturudvikling betyder, at Landbrug & Fødevarer i 2020 introducerer en ny kontingentmodel.

»Den nye model betyder, at kontingentet i fremtiden bliver produktionsafhængigt. Det vil sige, at man som aktiv landmand kommer til at betale et grundkontingent samt et beløb for henholdsvis antallet af hektar og for den animalske produktion. Fra januar 2019 oprettes også en ny medlemskategori for medarbejdere i landbruget«, forklarer Martin Merrild.

Fra 2020 oprettes endvidere en særlig medlemskategori for jordejere, som ikke selv driver jorden.

Landbrug & Fødevarer nedsatte i 2017 et kontingentudvalg med henblik på at udarbejde en fremtidssikret kontingentmodel. Udvalget var bredt sammensat og dækkede alle driftsgrene og produktionsstørrelser. Niveauet for kontingentet er stadig ikke fastsat.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle