Mejeripriserne nærmer sig bunden

Skrevet af Niels Ole Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer

De europæiske noteringer er i indeværende år faldet med 14 procent for smør, 3 procent for skummetmælkspulver og 17 procent for både sødmælkspulver og for osten Edam.

Det er dog værd at bemærke, at det kun er sødmælkspulver, som er faldet i pris den seneste måned. For skummetmælkspulver og Edam har priserne været uændrede, mens der er sket en lille stigning for smør.

På den seneste auktion hos Global Dairy Trade endte det samlede prisindeks (5. april) med en stigning på 2,1 procent efter at være faldet med 2,9 procent på den forrige. Bortset fra en enkelt auktion i februar, hvor indekset faldt med 7,4 procent, er GDT-indekset kun steget eller faldet med maksimalt 3 procent på de enkelte auktioner siden december.

Der er således tale om meget mindre udsving end i efteråret, hvor GDT-indekset kunne variere med 10 – 20 procent på hver auktion.

Derfor kan der være håb om, at bunden er ved at være nået for mejeripriserne. Dog skal man næppe gøre sig alt for store forhåbninger om, at det går den anden vej her og nu. Hollandske Rabobank har i deres seneste kvartalsrapport været ude at sige, at udsigten for det globale mejerimarked vil forblive svag i hele 2016, dog med et opadgående pres på priserne når vi nærmer os 2017.

Dette skyldes, at de forventer en aftagende vækst i produktionen, som vil blive modsvaret af langsom men stabil vækst i forbruget i Asien, USA og EU.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle