Ny kæmpe sejr i MRSA-sag

Kammeradvokaten har bestemt ikke at offentliggøre navne på MRSA-ramte i 2014-undersøgelse.

Statens advokat, kammeradvokaten, besluttede tirsdag, at navnene på landmænd der har MRSA på bedriften ikke skal offentliggøres. Heller ikke i undersøgelsen fra 2014, der viser, at der er MRSA på godt 60 procent af svinebedrifterne.

Afgørelsen kommer i forlængelse af, at Østre Landsret 6. februar gav Landbrug & Fødevarer fuldt medhold i, at Fødevarestyrelsen ikke måtte offentliggøre navne og adresser på svineproducenter, der havde fået konstateret MRSA i en frivillig, anonym undersøgelse. To journalister havde ellers søgt om aktindsigt i dette og fået opbakning fra ombudsmanden. Men Landsretten sagde nej til, at Fødevarestyrelsen må offentliggøre navnene, mens sagen behandles færdig.

Ifølge L&F’s advokat, Haakun Djurhuus, er det en unik afgørelse.

»Grundloven siger ikke noget om, at der skal være opsættende virkning i den slags sager, og der er kun fire afgørelser nogensinde, hvor det er sket,« siger han.

Han glæder sig over, at kammeradvokaten nu har besluttet, at Fødevarestyrelsen skal behandle undersøgelsen fra 2014 på samme måde.

»Det har kæmpe betydning for de flere hundrede landmænd, der har frygtet for at blive hængt ud. De kan nu ånde lettet op i lang tid,« siger han.

Journalisterne og Journalistforbundet har bedt om tilladelse til at få sagen behandlet i Højesteret, hvilket de formentlig får. Men det vil tage tid, før der kommer en afgørelse derfra, og i den tid bliver navnene ikke offentliggjort.

»Og hvis vi vinder i Højesteret, vil de aldrig komme frem,« understreger han.

Tager forholdsregler

Erik Larsen, formand for Videncenter for Svineproduktion, glæder sig også over afgørelsen.

Han peger på, at undersøgelsen viser, at godt 60 procent af svineproducenterne har MRSA på deres bedrifter.

»Der er ikke grund til at hive en stikprøve ud og offentliggøre navnene på dem, fordi vi ved, at omgivelserne mange steder overreagerer på det,« siger han.

Han peger samtidig på, at alle svineproducenter agerer, som om de har MRSA, for en sikkerheds skyld, uanset om de har det eller ej - og tager de nødvendige forholdsregler.

Faktaboks

  • 2011: 54 landmænd deltager anonymt i MRSA-undersøgelse
  • 2012: 2 journalister får nej til aktindsigt i navne og adresser men klager
  • 2014: L&F anlægger sag
  • 2015: Landsret og kammeradvokat siger nej til at offentliggøre navne

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle