Op til 12 pct. merudbytte i raps med mere kemi og mikronæring

+1 ton raps-projektet skuffer lidt i 2015 i forhold til 2014. Højeste udbytte er et ton lavere, og merudbytterne er kun halvt så store.

Der er i år høstet et merudbytte på mellem to og 12 pct. i storparcellerne i de intensive strategier på +1 ton-ejendommene. Bortset fra et af stederne der giver 191 kg/ha (fem pct.) mindre ved intensiv strategi end ved standard. Det fortæller Klaus Nielsen fra BASF, som står bag +1 ton-projektet sammen med Yara og Dekalb.

»Det gennemsnitlige udbytte for de fem Dekalb-sorter på de fem ejendomme var på 5,4 ton/ha - med et merudbytte på 235 kg i snit varierende fra minus 191 til plus 648 kg pr. hektar. Det er under halvdelen af sidste års merudbytte på 496 kg/ha i snit,« fortæller Klaus Nielsen.

Det højeste merudbytte på 840 kg/ha gav sorten Explicit på Gammeleje. Som også satte årets udbytterekord med 6,1 ton i snit af alle parceller.

Sandjord skiller sig ud

Sanderumgård skiller sig ud, som den eneste der ikke giver merudbytte for intensiv behandling. Jordtypen er JB 4-5 mod de øvriges JB 5-7.

»Fosfor, kali og øvrige jordbundsanalyser var gode på Sanderumgård. Men jordtypen er mere sandet end de øvrige og næringsstofferne har større risiko for at blive udvasket. Rapsen viste tydelig N-mangel i det tidlige forår i forhold til de øvrige gårde, og den blev ikke ret høj. Det viser nok bare, at det ikke er alle jordtyper, der kvitterer for intensiv behandling, især ikke når kvælstof er en begrænsende faktor. På nogle jorde skal man passe på, at omkostningerne ikke løber løbsk,« siger Anders Christiansen fra Yara. Udelades Sanderumgård, er det gennemsnitlige merudbytte 342 kg i stedet for 235 kg/ha.

Lavere merudbytter end sidste år

Udbytter og merudbytter i 2015 har været lavere end i 2014. Sidste år lå højeste udbytte i intensiv strategi på 7.129 kg/ha mod i års 6.185 kg. Og gennemsnitsudbyttet var sidste år på 5,7 ton/ha mod 5,4 ton i år. Mens det højeste merudbytte var 1.003 kg mod 840 kg i år, siger Klaus Nielsen.

»Årets resultat er lidt skuffende i forhold til den intensive indsats. En årsag er nok, at mange skulper var stukket - de var ikke beskyttet mod snudebiller længe nok. Splitsprøjtning havde være bedre, fordi sæsonen var langstrakt. +1 ton-avlerne har dog stadig høje udbytter på 5-6 t/ha«

Potentialet er dog meget større.

»Vi får flere skulper pr. plante ved den intensive strategi men ikke nok fylde. Frøvægten og dannelsen af frø i skulperne er stadig for lille. Det er her, vi skal optimere. Et gram større tusindkornsvægt giver et ton mere pr. hektar. Og her er N vigtigt, gerne flere gange og senere end i dag. Placering af gødning ved såning giver også en mere ensartet raps, der får en bedre start. Endelig ser vi flere sideskud og ingen lejesæd med Caryx i foråret,« fremhæver Klaus Nielsen.

Faktaboks

6 Bedrifter der er med i +1 ton-projektet i 2015

  1. Gavnø Landbrug: Næstved, Sydsjælland. Niels Midtgård.
  2. Sanderumgård: Odense, Midtfyn. Henrik Terp. ---- Overskovgaard: Bjert v. Kolding. Jens-Anders Andersen.
  3. Gammeleje Gods: Nakskov, Lolland. Sten Sigersted.
  4. Kalsbøl Gods: Juelsminde, Østjylland. Michael Levy.
  5. Nørregaard: Hjallerup, Nordjylland. Peter Michaelsen og Morten Toft.Udgik i 2015 pga. en sprøjteskade.
  6. Jordtype: Alle ejendomme ligger på god JB 5-7-jord. Bortset fra Sanderumgård, der er JB 4-5 og netop taget med for at se, hvad der sker på jorde, der er mere sandede.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle