Opsvinget bider sig fast

Finansministeren har meldt bastant ud. Opsvinget har bidt sig fast!

Der er da også mange tegn, der peger i den retning. Forbrugertilliden ligger på sit højeste niveau i mange år, beskæftigelsen ligger lunt i svinget, og den økonomiske vækst var i første kvartal ganske pæn. Hertil kommer, at en række økonomer har spået relativt høj vækst i indeværende år. Både Vismændene og Nationalbanken har budt ind med prognoser om ganske pæne vækstrater.

Men der er altså også andre nøgletal, hvoraf en række peger i en ganske anden retning. Den tårnhøje forbrugertillid har endnu ikke udmøntet sig i konkret forbrug, tværtimod fremlagde Danmarks Statistik i den forgangne uge nye tal for detailomsætningen. Tallene viste fald i både juni og juli. Detailomsætningen er ikke det samlede privatforbrug men plejer at være en god indikator herpå. En nærmere granskning af forbrugertilliden viser da også, at den ikke gælder lysten til at øge forbruget af varige forbrugsgoder, men snarere er positiv i forhold til mulighederne for at afdrage gæld.

Også industriens omsætning er i tilbagegang. Produktionen er godt nok steget, men billedet mudres af faldende salgspriser og forøgede lagre.

Eksporten humper også - både i og uden for fødevareklyngen. Udviklingen i Europa med krisen i Ukraine, russisk boykot og de ganske store udfordringer i Spanien, Frankrig og Italien er med til at trække hele euroområdet i nul. Senest har Tyskland også offentliggjort nøgletal, der peger i den helt forkerte retning. Det betyder, at drømmen, om at et økonomisk opsving i Europa skal trække Danmark ud af krisen, ligger lidt længere ude i fremtiden.

Grundlæggende står økonomien i et vadested. Og vores vurdering er, at her vil den blive stående i hvert fald året ud. I L&F tror vi således på en vækst i år på 1,2 pct. Ikke meget, men trods alt bedre end sidste år.

Så det kan godt være, at opsvinget bider sig fast, men der er altså en risiko for, at det bider sig fast i gulvtæppet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle