Otte landmænd på vej i Finansiel Stabilitet

Otte ud af de 30 erhvervskunder, der ender i Finansiel Stabilitet efter sparekasseforlis, er landmænd.

Af de 30 erhvervskunder, som ender i Finansiel Stabilitet, efter at Sparekassen Østjylland i weekenden måtte give op, er otte landmænd. Det oplyser Finansiel Stabilitet, der er ved at gennemgå de 30 kunders engagementer for at se, om dele af dem kan forblive i Sparekassen Kronjylland, der overtager Sparekassen Østjylland.

Finansiel Stabilitet vil ikke oplyse, hvor meget de otte landmænd skylder, men udlån og garantier for de 30 kunder, de overtager, udgør 1,3 mia. kr.

Landmænd bliver i Spar Salling

Også Spar Salling måtte give op. De bliver overtaget af Den jyske Sparekasse i Grindsted. Her følger alle kunder med i aftalen, og dermed udlån for 350 mio. kr. til landbruget. Den jyske Sparekasse har fået penge af Finansiel Stabilitet for at kunne tage alle kunderne.

Direktør Claus E. Petersen, Den jyske Sparekasse, peger på, at han har fået så store reservationer med ved overtagelsen, at han ikke venter tab ud over disse reservationer.

Ikke landbrugets skyld

Spar Salling og Spar Østjylland må give op, fordi Finanstilsynet har bedt dem sætte flere penge til side, end de allerede har reserveret til mulige tab.

Mange peger på, at det er landbruget, der vælter sparekasserne. I Spar Salling udgør udlån til landmænd 26 procent af det samlede udlån, og i Østjyllands Sparekasse er det 14 procent. Men det er ikke landbruget alene, der giver anledning til flere nedskrivninger. Ifølge Finanstilsynet skal der i Sparekassen Østjylland også sættes penge af til selskaber inden for byggebranchen og selskaber, der investerer i ejendomme i England.

Flere i farezonen

Hos Landbrug & Fødevarer vil man ikke undre sig, hvis flere banker vælter.

»Men det er ikke nødvendigvis på grund af landbruget,« understreger teamleder Ole Henrik Larsen, Landbrug & Fødevarer.

I landbruget ser indtjeningsmulighederne nemlig bedre ud, end de har gjort længe, så landmændene kan betale deres renter og afdrag. Han peger til gengæld på, at de skærpede regler om nedskrivning af ejendomme kan være medvirkende til at trække pengeinstitutter ned.

Det samme mener Spar Sallings adm. direktør, Bent Jensen. Spar Salling har ikke lidt store tab på landmænd, men har skullet øge nedskrivningerne mere end de mente var nødvendigt, fordi jordpriserne er faldet.

»Vi mener, at retningslinjerne er alt for firkantede. Man skal have is i maven og se muligheder, den tålmodighed har Finanstilsynet ikke,« siger han.

For sent ude

Direktør hos Landbo Limfjord, Benny Kirkegaard, mener at Spar Sallings nedskrivninger er store nok, og forventer, at det om fem år vil vise sig, at det var unødvendigt at lukke Spar Salling. Han mener, at Finanstilsynets ærinde med at kræve yderligere nedskrivninger er, at man vil sikre sig mod yderligere prisfald på jord i fremtiden. Han mener, at myndighederne hellere skulle have grebet ind tilbage i 2005/07, så det allerede dengang havde været sværere at finansiere jord og fast ejendom, der ikke var rentabilitet i

»Så havde de lagt låg over jordprisernes himmelflugt,« siger han.

lft@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle