Produktudvikling af Åbent Landbrug blev godt modtaget

Nye initiativer blev prøvet af med succes på årets Åbent Landbrug.

Tredje søndag i september er hvert år lig med Åbent Landbrug og en dag, hvor erhvervet har en unik chance for at komme i dialog med omverdenen. Her får værterne lejlighed til at vise en arbejdende og levende bedrift frem, fortælle historien om landbolivet og måske aflive nogle af de negative myter, der trives lidt for godt hos danskerne.

Åbent Landbrug 2018 føjede sig fint ind i den tradition, fortæller projektleder Jan Morre Christensen, som glæder sig over, at arrangementet forløb helt efter bogen.

»Jeg er meget tilfreds med, at vi igen i år lykkedes med at holde et godt og veleksekveret Åbent Landbrug. Tingene har klappet alle vegne, og vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra værterne, som har haft en god oplevelse med glade og positive gæster. På de sociale medier kan vi også se, at mange gæster er inde og kvittere for en sjov og lærerig dag for både børn og voksne. Det er meget positivt og underbygger vores spørgeundersøgelse fra sidste år, som viser, at Åbent Landbrug flytter holdninger til landbruget. Samtidig kan vi også glæde os over en fin og positiv dækning af arrangementet i medierne, både i optakten og med dækning på dagen«, siger Jan Morre Christensen.

2018-udgaven af Åbent Landbrug samlede godt 73.000 gæster. Det er 23.000 færre end året før. Antallet af gæster skal ses i sammenhæng med, at der i år var 52 værter mod 64 sidste år. Samtidig gav et meget ustadigt vejr i dele af landet ikke de allerbedste forudsætninger for at trække folk udendørs.

»Antallet af gæster pr. vært er stort set det samme som sidste år, men vi har altså kunnet trække på lidt færre værter. Vi ville gerne have haft flere til at slå dørene op, og vi vil i evalueringen og det videre arbejde se på, hvad vi kan gøre for at få flere værter med næste år«, fortæller Jan Morre Christensen.

Selv om det klassiske landbrug er omdrejningspunktet for Åbent Landbrug, skal produktet også udvikles. I år skete det bl.a. ved at invitere til besøg ved et minivådområde. Det skete på I/S Faurgaard ved Odder.

»Det er et forsøg på at brede Åbent Landbrug lidt mere ud. Vi skal også have vist, at landbruget for eksempel er en vigtig spiller i arbejdet med at passe på landbruget. Seges’ eksperter var på plads og kunne sammen med ejerne af I/S Faurgaard fortælle om, hvad et minivådområde gør godt for. Det er en anden måde at lave Åbent Landbrug på og selvfølgelig mere nichepræget, men tilbagemeldingerne er også her meget positive«, siger Jan Morre Christensen.

Hos to andre værter fik den lidt dybere faglige viden også lidt ekstra plads. Her var Seges-medarbejdere med for at forklare om gødning, og hvordan gødskning i landbruget er et præcisionshåndværk, helt anderledes end den måde, de fleste gødsker græsplænen på.

»Jeg har fået tilbagemelding om, at det har været en øjenåbner for en del gæster at se, hvor dybt professionelt landmændene arbejder med at gødske præcist og ikke bruge mere gødning end nødvendigt«, siger projektlederen.

Niels Holger Nordendahl, mælkeproducent i Alsted på Mors, var en af de 52 værter, der slog stalddøren op i søndags. Han melder om en forrygende dag.

»Det gik over al forventning. Vi har fået nogle fantastiske tilbagemeldinger, så vi kan næsten ikke få armene ned. Vi havde 1.260 besøgende, og det er vistnok rekord på Mors. Når så stemningen samtidig er utrolig god, og folk siger, at det har været et rigtig godt arrangement, så kan man da ikke være andet end veltilpas«, siger Niels Holger Nordendahl.

Der er lagt mange frivillige timer i arrangementet, men spørger man Niels Holger Nordendahl, er det en indsats, der lønner sig for landbruget.

»Jeg synes absolut, det er indsatsen værd at lave Åbent Landbrug. Det er en aktivitet, der viser os godt frem, og jeg har i hvert fald haft stor glæde af at være vært. Det vil jeg gerne være en anden gang, også fordi man får ryddet så godt op«, smiler Niels Holger Nordendahl.

Faktaboks

Åbent Landbrug

2018-udgaven af Åbent Landbrug bød gæsterne på nye muligheder, men lidt færre værter end tidligere.

  1. Evaluering: L&F evaluerer som sædvanlig arrangementet nøje sammen med bl.a.værter og landbo- og familielandbrugsforeninger.
  2. Flere værter: Det skal i den kommende tid fokuseres på, hvordan man tiltrækker nye landmænd som værter i Åbent Landbrug.
  3. Minivådområder: De nye initiativer bl.a. med besøg ved minivådområde blev taget godt imod. L&F vil vurdere, om der også skal nye elementer med i Åbent Landbrug næste år. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle