Rationelt med seks ugers holddrift

Selvom der kun er 50 søer i besætningen, lægger Inge og Bjarne Jakobsen megen vægt på, at arbejdet skal være rationelt.

Soholdet er delt i fire hold med hver 12-13 søer. Ét hold er i hele perioden i løbeafdelingen, hvor brunstobservation og drægtighedskontrol udføres. Polte løbes med egen orne, søer insemineres. Efter seks uger lukkes søerne igen på friland.

De øvrige tre hold befinder sig på marken, hvor de fodres én gang dagligt - hver morgen klokken seks. Flytning af søer til og fra marken sker med en transportvogn, hvor ladet kan sænkes helt ned til jorden. Inge Jakobsen satser på at have små søer og indkøber LY-polte fra en traditionel opformeringsbesætning.

"En lille so er bedst," siger hun.

Omkring faring kuldudjævner hun mellem kuldene. Hun bruger ikke ammesøer. Det mener hun er for besværligt, så det er sparet væk.

Fem ugers fravænning

Når pattegrisene er omkring fem uger, fravænnes de og flyttes hjem i stalden. Ødemsyge kan drille hos smågrisene, og så må Inge Jakobsen give serum et par uger efter fravænning. Grisene til Friland må ikke halekuperes, og de lange haler kan give problemer med halebid.

"Har vi halebid, er det normalt om efteråret," siger frilandsproducenten.

Ellers kører produktionen nogenlunde problemfrit indtil levering ved en slagtevægt på 83 kg - lidt højere end andre svin. En præcis udvejning er vigtig af hensyn til at opnå Friland-tillægget på 2,80 kroner pr. kg. Derfor vejer ægteparret alle slagtesvin før levering.

"Vores godkendelsesprocent er på 85," siger de.

Gennemsnittet for leverandører til Friland er omkring 77 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle