Skånske mælke-producenter må undvære efterbetaling

Skånemejeriers andelshavere må i år leve med en dårligere mælkepris i år. Til gengæld kan de få en bedre mælkepris fremover, hvis de siger ja til fransk opkøb.

Der er både et efterslæb til Arla og sandsynligvis heller ikke nogen efterbetaling til de skånske mælkeproducenter i Skånemejerier.

Et katastrofalt første halvår hvor Skånemejerier i starten forsøgte at matche Arlas afregning gav en slunken kasse.

Indtjeningen er dog kommet tilbage og Skånemejeriers adm. direktør Björn Sederblad forventer et lille plus for 2011 efter et november, som gav mejeriet et overskud på omkring 20 mio. skr.

Til gengæld skal hans andelshavere modsat Arlas sandsynligvis ikke forvente nogen efterbetaling for 2011.

"Nej, det bliver det nok ikke til. Vi havde selvforskyldt et usselt første halvår, da vi forsøgte at følge med Arlas pris, hvor svenske landmænd takket være Arlas valutamodel fik mere end danske landmænd. Nu tjener vi penge," siger direktøren.

I øjeblikket betaler Skånemejerier svenske landmænd 10 til 15 svenske øre mindre pr. kg. end Arla.

Lover 50 øre over Arla

Til gengæld lover Skånemejeriers ledelse i øjeblikket de skånske mælkeproducenter, at de kan få 50 svenske øre pr. kg mere end markedslederen i Sverige, hvis de takker ja tilbuddet om at sælge selve mejerivirksomheden til verdens største mejeriselskab Lactalis.

Som en del af handlen vil franskmændene nemlig garantere, at de matcher det, som er Arlas mælkepris, samtidig med, at mælkeproducenterne løbende får udbetalt penge fra salget til Lactalis og af det gamle salg af datterselskabet Proviva.

Salget af Skånemejerier bliver endelig afgjort mandag, når baglandet i repræsentantskabet mødes for tredje gang for at tage stilling til de nødvendige ændringer af selskabets vedtægter. Ved sidste møde kort før nytår skulle samtlige 42 repræsentanter være enige. Fem var imod. Denne gang kan et flertal på to/tredjedele af forsamlingen stemme salget hjem.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle