Skovens oversete rugbrødsmotor: Nobilis giver overskud år efter år

Et overskud på mellem 8.000 og 10.000 kr. pr. hektar er ikke urealistisk.

Det slanke og lidt oversete træ med de blågrønne nåle og den gråviolette og sprækkede bark er ikke alene smukt og bidrager til at give mangfoldighed i skoven. Træet er samtidig den bedste og mest stabile indtægtskilde i skoven, sådan som verden ser ud lige nu.

Det handler om ædelgranen nobilis, der også kaldes for sølvgran, som er gået hen og blevet en rigtig god og stabil indtægtskilde for mange skovejere, der har den rette jord.

»Nobilis er det, jeg vil kalde for skovens rugbrødsmotor. Allerede cirka otte-ti år efter plantning giver træet udbytte i form af klippegrønt, der bruges til juledekorationer. Det sælger godt og eksporteres til det meste af Europa og især til Tyskland og England«, fortæller skovfoged Hans Thekilde, Skovdyrkerne.

Klippes i over 30 år

Fordelen ved nobilis er, at der kan høstes klippegrønt på træerne hvert eneste år, helt frem til træerne er 35-40 år gamle. Derefter kan de vokse videre til omkring 45-50 års alderen, hvor de fældes og tømmeret sælges til emballagetræ.

»Hvis man har omkring to hektar med nobilis, kan man hvert år klippe de omkring 12-15 ton grene, der skal til for at fylde en lastbil og gøre arbejdet med at høste og håndtere klippegrøntet effektivt og økonomisk«, siger Hans Thekilde.

De to hektar med nobilis behøver ikke at være sammenhængende. Det kan sagtens være flere små skovstykker, der tilsammen udgør de to hektar, hvis bare der ikke er for langt mellem dem, og der ikke er for stor spredning i alderen på dem.

Op til 18 meter

Mindre arealer, der ligger alt for spredt, duer ikke rigtigt. Der bliver udgifterne for store, hvis klippefolkene og deres maskiner i form af lifte og læssere, og den lastbil, der henter klippegrøntet, skal køre for meget rundt, før der er nok grene til at fylde en hel lastbil op.

Nobilis-træer klippes helt op i 15-18 meters højde. Derfor er et bakket terræn heller ikke sagen, da det gør det meget svært at manøvrere de lifte, klipperne står på, rundt mellem træerne.

En af de skovejere, der hvert år har glæde af nobilis, er Jes Wentzer Petersen. Lidt vest for Odense ejer han den 25 hektar store Traun Skov i Morud. Skoven er en blandet løv- og nåleskov, hvor der bl.a. er tre mindre skovstykker med i alt 2,6 hektar nobilis med kort afstand imellem.

Skoven har været i familiens eje i tre generationer, og Nobilis-træerne blev plantet i henholdsvis 2004, 2005 og 2011. I dag høstes der pyntegrønt på alle tre skovstykker.

»Hvis bare skoven kan løbe rundt, uden at skovens værdi forringes, er jeg godt tilfreds. Men det kræver, at der jævnligt tyndes ud i bevoksningerne, repareres skovveje, renses grøfter mm. Det er alt sammen noget, der koster penge, som de tre små arealer med nobilis er med til at betale for«, siger Jes Wentzer Petersen.

Nobilis giver mest

Rundt regnet giver Jes Wentzer Petersens 2,6 hektar med nobilis et overskud på omkring 20.000-25.000 kr. om året.

»Nobilis er en rigtig god økonomisk motor i skoven. Da priserne på juletræer var gode, var der bedre økonomi i juletræer. Men det er snart mange år siden, at der var penge i juletræer, og lige nu er det nobilis, der giver den bedste økonomi i skoven. Hvor længe det kan blive ved med at gå godt for nobilis, er det umuligt at svare på. Om det fortsætter i 5, 10, 20 eller 30 år, er der ingen der ved. Det er efterspørgslen fra eksportmarkederne, der bestemmer det«, siger Hans Thekilde.

Råd om dyrkning

Skal han give et par gode råd om dyrkning af nobilis er det, at jordtypen og plantningen er meget afgørende faktorer.

»Nobilis trives ikke i tørvejord eller i for stiv lerjord. Jorden må meget gerne været gruset«, siger Hans Thekilde.

»Samtidig er nobilis en sart plante i starten. Den skal helst plantes, når der er varme jorden. Det vil sig omkring 1. maj. Rødderne skal plantes lodret i hele længden og meget gerne med plantemaskine og efter en grubning af jorden, og uden at man kører for meget på arealet og laver traktose inden plantning. Og så må nobilis ikke plantes på arealer, hvor der har været honningsvamp. Den svamp er den meget følsom over for«.

Til gengæld er nobilis nøjsom, når den er kommet godt i gang. Der er få skadedyr, der angriber den. Træerne skal ikke formklippes som juletræer. De skal heller ikke have så meget gødning som juletræer, og man behøver ikke at sætte hegn om de nyplantede træer, for hverken rådyr eller vildt æder nobilis.

Skal holdes rene

»Som ved alle andre nyplantede træer skal man dog være opmærksom på ukrudt i de første år. Der skal holdes meget rent omkring træerne, så de ikke bliver kvalt af andre planter«, siger Hans Thekilde.

Faktaboks

Nobilis

  • Kaldes også for sølvgran
  • Stammer fra det vestlige Nordamerika
  • Bliver op til 40 meter høj
  • Anvendes bl.a. til juledekorationer, kranse og gravdækning

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle