Specialgrise boomer - hop med på vognen!

Om ti år er hver anden gris til hjemmemarkedet en specialgris, spår direktør Karsten Deibjerg Kristensen, Tamaco A/S.

Alle ønsker specialiteter - ingen køber standardvaren.

Sådan er situationen for svinekød ikke endnu, men tendensen er voksende, vurderer adm. direktør Karsten Deibjerg Kristensen, Tamaco A/S, der har været primus motor for flere typer af specialgrise - herunder den gris der er opdrættet uden brug af antibiotika, som nu sælges i Bilka og snart også vil lande i Føtex og Netto.

»Hvis vi ser ti år frem, skulle det ikke undre mig, om halvdelen af fersk grisekød på det danske marked er fra specialgrise,« siger Karsten Deibjerg.

»Det giver landbruget nogle spændende muligheder, som jeg synes, de skal udnytte. Danske landmænd er kendt for at høre til verdens dygtigste til at udvikle sig og opfylde særlige krav. Og her har de chancen for en mere profitabel produktion. Men det skal naturligvis være markedsdrevet.«

Samme vej som æg

Karsten Deibjerg peger på det stigende salg af skrabe-, frilands- og økologiske æg som et mønster, der er på vej til at gentages inden for svinekød. Og der er mange niveauer at lægge produktionen på - fra standardgrisen over velfærdsgrise med små forbedringer på dyrevelfærden til økologisk eller en endnu mere eksklusiv produktion.

»Inden for alle førevarer er der en stigende tendens til, at man vil differentiere sig, hvad angår pris, egenskaber, værdier og historie. Det er populært at have valgmuligheder helt fra det billigste til det mest eksklusive,« siger Tamaco-direktøren, der har en fortid som direktør for Friland

Danish Crown ønsker ikke at oplyse, hvor stor produktionen af specialgrise er nu i forhold til tidligere.

»Men over de sidste fem år har der generelt været en stigende interesse for specialgrise,« siger pressechef Jens Hansen.

Ikke et stort spring

Thomas Jessen er en af de svineproducenter, som sprang på vognen med antibiotikafri svin til Bilka. Han driver en besætning med 700 søer ved Gram og producerer 30 kg-grise, der fedes videre hos en slagtesvineproducent.

»Det var ikke noget stort spring for mig, for vi lå lavt i antibiotikaforbrug i forvejen, bl.a. takket være en sanering i 2014,« siger Thomas Jessen.

»Vores lave forbrug betød, at 60 kr. ekstra pr. gris var et rimeligt tilbud. Den største udfordring var at undvære ekstra zink, men det har vi løst ved at tilsætte op til 13 pct. EP 100 til foderet.«

EP 100 er det produkt af fermenteret raps fra European Protein, som Thomas Jessen har brugt gennem fire år. Han behandler under 10 pct. af sine grise med antibiotika, og disse grise kan naturligvis ikke leveres som antibiotikafri.

»Hvis vi sprøjter en so, som ligger med grise, bliver smågrisene trukket ud som antibiotikabehandlede. Det betyder, at vi ser lidt mere nøje på, hvor syg soen er, før vi giver hende sprøjten,« siger Thomas Jessen.

Faktaboks

Specialgrisene myldrer frem

  • Antonius, Den Go’e Gris, Bornholmergrisen, Frilandsgris, Friland Økologi, grise opdrættet uden brug af antibiotika. Forskellige typer af specialgrise myldrer frem, og flere er på vej. Fødevareministeren står i spidsen for en kommende stjerneordning på kød fra svin med høj velfærd i staldene, og Coop har som alternativ bebudet sit eget mærke for grise med endnu højere dyrevelfærd.
  • Dansk Supermarked holder 30. juni en konference om dyrevelfærd i Århus. Se mere på www.dansksupermarked.com

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle